Eleftheria Tsalamicha

10 tips om productiever te studeren/ werken vanuit huis

10 tips om productiever te studeren/ werken vanuit huis

Thuiswerken of studeren komt steeds vaker voor in het jaar van het coronavirus, maar overschakelen van een gestructureerde omgeving naar het comfort van je eigen huis kan een uitdaging zijn. Er zijn veel manieren om productief te blijven werken vanaf elke locatie. Thuis leren werken is belangrijk als je efficiënt en effectief wil zijn in je werk. Als de COVID-19-pandemie van invloed is op hoe je thuis werkt of studeert en als er thuis meerdere afleidingen zijn, lees dan dit artikel verder om te leren hoe je jouw productiviteit kan verhogen.

1. Douchen in de ochtend

Douchen in de ochtend heeft veel voordelen. Je wordt echt wakker en je begint de dag met een fris gevoel. Als je elke ochtend een douche neemt, vergroot je de kans op een creatievere en energiekere dag. Je bent minder vermoeid, je humeur verbetert en je hebt meer concentratie in de ochtend. Daarnaast verbetert je stofwisseling, maar ook je immuunsysteem en bloedsomloop. Op deze manier ben je ook beschermd tegen stress, omdat je mentaal en fysiek beter voorbereid bent, waardoor je productiever en creatiever wordt. Met andere woorden; je kunt gemakkelijker omgaan met alles wat zich gedurende de dag voordoet. Ik kan met zekerheid zeggen dat dit veel beter werkt dan een sterke kop koffie!

2. Kleed jezelf aan alsof je naar het werk gaat

Werken in je pyjama maakt het aantrekkelijk om terug je bed in te gaan en per ongeluk die nieuwe serie te bingewatchen. Uit onderzoek van The New York Times blijkt dat mensen die professioneel zijn gekleed, uiteindelijk efficiënter werken dan degene die in hun pyjama’s werken. Een andere truc is om je haren goed te doen en een beetje make-up en parfum op te doen. Het is erg belangrijk dat we onszelf thuis niet verwaarlozen. Het lijkt misschien vreemd, maar kleed jezelf aan alsof je naar werk gaat. Dit kan ook voor een professioneel humeur zorgen.

3. Maak elke ochtend je bed op en zorg voor een schone werkplek

Heb jij een werkplek met dubbele schermen, een comfortabele stoel waar je uren op kan zitten en veel licht? Goed bezig! Dit zijn allemaal details die je overdag zullen helpen bij je productiviteit. Probeer je bureau zoveel mogelijk schoon te houden en houd de materialen die je nodig hebt (laptop, koptelefoon, boeken etc.) zoveel mogelijk binnen handbereik. Dan hoef je niet teveel heen en weer te lopen tijdens je werk. Dit geeft je meer concentratie, energie en tijd.

4. Eet je favoriete ontbijt en drink koffie of thee⁠

Het lichaam heeft energie nodig om te functioneren en de behoefte aan energie vermenigvuldigt zich in de ochtend omdat je tijdens je slaap een aantal uren niet eet of drinkt. Begin je dag met een ontbijt, bijvoorbeeld fruit met wat yoghurt of een toast. Een voedzaam ontbijt verbetert het geheugen en draagt ​​bij aan het vermogen om nieuwe dingen te leren. Zeg ja tegen een kopje koffie of thee, maar overdrijf het niet met de cafeïne. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken. Zet bijvoorbeeld een kan water neer op je werkplek.

5. Maak een realistische planning

Een van de beste manieren om thuiswerken aan te pakken en productief te zijn, is om een planning te volgen. Zo weet je precies wat je gaat doen en voor hoeveel uur. Elke dag op hetzelfde tijdstip wakker worden, ontbijten, je werk regelen en pauzes nemen. Als je in een routine terechtkomt, wordt alles beter. Het is belangrijk elke dag een doel te bereiken. Daarom schrijf ik aan het begin van iedere dag op wat ik die dag wil doen en daarna maak ik een plan. Aan het einde van de dag check ik dan of alles is gelukt en wat er naar morgen geschoven kan worden. Zo zie je precies wat je die dag bereikt hebt.

6. Leg je telefoon in een andere kamer of zet hem in ieder geval op stil

Zet je mobiele telefoon op stil, zet notificaties uit en zet hem alleen aan als je even pauze neemt. Als je een melding op je telefoon/laptop hoort, duurt het enkele minuten voordat je je concentratie weer terug hebt. De tijd die we aan onze mobiele telefoon besteden, tellen we vaak niet mee. Doe je dit wel, kom je erachter dat die twee uur die je scrollend door je sociale media hebt verspild, had kunnen besteden aan een extra hoofdstuk lezen of extra rust om energie te krijgen voor de volgende studie/werkronde.

7. Beloon jezelf met een pauze na elke taak die je hebt voltooid

Thuiswerken of studeren betekent niet dat je 24/7 online bent. Je hebt pauzes nodig. Werk niet te veel uren achter elkaar. Je geest zal snel moe worden en dan ben je niet meer productief. Ga tijdens je pauze niet achter je computer zitten en Netflix of YouTube kijken. Het is beter om uit je stoel komen en iets te koken, met iemand te praten, muziek aan te zetten of aan lichaamsbeweging doen. Dit jaar heeft de bekende Pomodoro-techniek me enorm geholpen. Bij deze methode lees je 25 minuten en neem je dan een pauze van 5 minuten. Dit herhaal je nog 3 keer en daarna neem je een langere pauze bijvoorbeeld 30 minuten. Op deze manier heb je twee uur gestudeerd of gewerkt!

8. Spreek met huisgenoten of gezinsleden af dat ze je tijdens het werk niet moeten onderbreken

Als je samen met anderen woont kan het goed zijn om een ​​aantal basisregels vast te stellen voor wat zij wel en niet kunnen doen terwijl je aan het studeren/werken bent. Dit helpt je om gefocust te blijven op projecten en online meetings met je collega's. Creëer je eigen ruimte in het huis; je hebt een rustige plek nodig met een deur die sluit. Probeer dus niet op je bank in de woonkamer met de tv aan te gaan zitten. Je kan wat ontspannende muziek als begeleiding gebruiken. Zoek bijvoorbeeld studiemuziek op. Sommige mensen vinden ‘White Noise’, ook op YouTube te vinden, erg behulpzaam. Hierdoor wordt ruis in huis verminderd.

9. Doe een ‘powernap’’!

Een middagdutje van 20 minuten is op allerlei manieren goed voor je en met name voor je productiviteit. Vergeet niet je wekker te zetten!

10. Blijf in beweging

De grootste valkuil van thuiswerken is om het fysieke en mentale welzijn te verwaarlozen. Zo luncht men het liefst voor het computerscherm en neemt men een pauze terwijl ze bezig zijn met de sociale media. Maar het is geen goed idee om de hele dag in een kamer te zitten. Je moet af en toe de omgeving veranderen en wat frisse lucht krijgen. Ga je tuin in, terras op of ga lekker wandelen. Het is niet erg om een tijdje de deur uit te gaan, dit heb je juist nodig na een lange dag achter je computer. Beweging is bevorderlijk voor lichaam en geest.

Eleftheria Tsalamicha Eleftheria Tsalamicha (roepnaam Elef) komt uit Griekenland. Ze is geneeskundestudent aan de Universiteit Utrecht. Haar grote passie voor het medische vak heeft haar naar Nederland gebracht om te studeren en te werken. Naast haar studie werkt ze in de zorg. Haar motto is "Work in silence. Let success make the noise."

Laat een reactie achter