Nina Houben

In gesprek met met Froukje Verdam, auteur van 'Zelfzorg voor de jonge dokter'

In gesprek met met Froukje Verdam, auteur van 'Zelfzorg voor de jonge dokter'

Froukje Verdam is KNO-arts, coach en eigenaar van haar bedrijf Zorg voor de dokter. Begin 2020 begon ze aan haar nieuwe boek genaamd Zelfzorg voor de jonge dokter. Vanaf volgende week is haar boek beschikbaar, dus spraken wij met Froukje af om te horen waarom zelfzorg nou zo belangrijk  is voor de jonge dokter.

Hoe kwam je op het idee om dit boek te schrijven?

Dokters worden opgeleid in het genezen van ziekte. Maar zowel vanuit persoonlijke ervaring als in mijn coaching-praktijk merk ik dat er relatief gezien minder aandacht uitgaat naar je eigen persoonlijke ontwikkeling en het leren omgaan met dingen die tegenvallen. Volgens mij hebben we het mooiste vak dat er is, maar dat ervaar je misschien niet zo op het moment dat je net iets ernstigs hebt meegemaakt.

Dokters werken met een enorme inzet en betrokkenheid, maar dat heeft ook een keerzijde.

Als er iets heftigs gebeurt kan je dat mee naar huis nemen, en het is belangrijk om over de tools en de trucs te bezitten om daar goed mee om te kunnen gaan. Dat heb ik zelf in mijn opleiding gemist. Natuurlijk doe je tijdens je opleiding (zelf)kennis op en krijg je inzicht in je eigen functioneren, maar ik vind dat jonge dokters beter ondersteund mogen worden. Het is niet voor niets dat zoveel jonge gemotiveerde (aanstaande) collega’s zich al overbelast voelen. Het scheelt enorm als je vanaf het begin van je opleiding op een positieve manier stilstaat bij wie je bent, wat je wil, en hoe je dat voor elkaar krijgt. Mijn boek gaat dus over het aandacht richten op jezelf, je eigen ontwikkeling, omgaan met tegenslag, en empowerment.

Je beschrijft dat het boek praktische tips en oefeningen bevat, kan je een voorbeeld noemen?

Ja hoor, als coassistent gebeurde er regelmatig iets waar ik van onder de indruk was. Naarmate ik langer in het vak zit en meer gezien heb, slijt dat gevoel als het ware. Op een gegeven moment ga je bepaalde dingen normaal vinden. Ik wil niet zeggen dat dat goed is, maar juist als jonge dokter kan je een bijdrage leveren door je verbazing te delen, vragen te stellen, te reflecteren op wat jij goed of gezond vindt, of hoe jij denkt dat het anders of beter kan. Zelf had ik niet altijd het gevoel dat ik dat kon delen of vragen als co- of arts-assistent.

Ik voelde me soms onervaren of onzeker, en dan ga je snel mee met ‘hoe het hoort’. 

In mijn boek staan voorbeelden van wat je kan doen, hoe je op dergelijke situaties kan reflecteren, waar figuurlijk gezien jouw batterij van oplaadt, en waar je op leegloopt. Dit boek is een praktisch werkboek om je als jonge dokter weerbaarder te maken, je te helpen hoe je omgaat met tegenslag, en hoe je je veerkracht ontwikkelt. 

Specialist, een eigen bedrijf en schrijver: hoe combineer je dat zonder zelf een te hoge werkdruk te ervaren?

Leuke vraag, ik probeer goed op mezelf te letten en de dingen die ik doe om goed voor mezelf te zorgen staan ook in mijn boek beschreven. Natuurlijk ben ik verre van perfect en zijn er momenten dat ik druk ervaar. De kunst is om op die momenten dat je je niet optimaal voelt, dat gevoel te erkennen en te bedenken wat je daar zelf mee wil en kan doen.

Het gaat dan om bewustwording: wat voel ik, wat vind ik, en wat wil ik?

In de titel spreek je specifiek de jonge dokter aan, maar is het boek eigenlijk niet nuttig voor alle artsen?

Jazeker, ik denk dat het relevant is voor elke zorgverlener. Deze titel heb ik gekozen, omdat juist jonge artsen zich in kwetsbare rol bevinden. Je zou je opleiding kunnen zien als een soort koker, je leert in een omgeving waar veel van je gevraagd wordt. Een paar jaar later ben je arts. Het is belangrijk dat je je tijdens die transitie zeker voelt van jezelf, van jouw talenten en van wat jij wilt. Als je dat vroeg in je opleiding onder de knie krijgt, wordt je leven echt een heel stuk rustiger. Juist als je jong bent is het belangrijk om te bedenken waar je naar toe wil en hoe je daar wil komen. Vergelijk het met een vlucht; als je van Amsterdam richting Amerika vliegt en je richt je grofweg op New York, kan je door kleine invloeden ineens in Florida uitkomen.

Als je aan juist aan het begin van je opleiding zeker bent van jezelf en een strakke koers vaart met je einddoel goed voor ogen, word je minder gauw uit het veld geslagen.

Als je dan ergens van onder de indruk bent of je je niet prettig voelt in een bepaalde situatie, kan je beter koers houden. Zo zorg je ervoor dat jij ook daar uitkomt waar jij naar toe wilt.

Wil je het boek van Froukje bestellen? Dit kan o.a. via bol.com*!
*Affiliate link

Beknopt CV:

Beknopt CV
Nina Houben Nina Houben is 22 jaar oud en studeert Geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Naast haar studie werkt ze op de afdeling Gynaecologie. In februari vertrok ze naar Portugal voor een klinische stage op de NICU voorafgaand aan haar coschappen, maar moest door de corona-uitbraak vroegtijdig terugkeren. Weer in Nederland blogt zij voor Compendium Geneeskunde en zal zij hier haar ervaringen delen.

Laat een reactie achter