Nicky van den Bosch

“Een extra steuntje in de rug”

“Een extra steuntje in de rug”

Vandaag is het Wereld Prematurendag. De dag waarop we ouders van premature baby’s een extra steuntje in de rug geven, maar ook stil staan bij alle gevolgen van een vroeggeboorte. Wereldwijd kleuren veel gebouwen paars: de mengkleur van de kleuren roze en blauw. 

Maar op de IC neonatologie worden niet alleen premature baby’s opgenomen. Ook op tijd geboren baby’s komen soms in nood tijdens of vlak na de geboorte en hebben dan onze intensieve zorg nodig. Een reden voor mij om vandaag extra aandacht te geven aan alle patiëntjes en hun ouders. 

Een opname op een IC neonatologie heeft een enorme impact in het leven van ouders.

Ze komen in de totaal onbekende wereld van de neonatologie. Hoe goed ik ook probeer om bij een opname alles in “normale” woorden uit te leggen, gebruik ik vaak toch automatisch vaktermen. Daarnaast vallen gedurende de dag genoeg medische termen op de afdeling. Het kan niet anders dat ouders de eerste dagen totaal overdonderd zijn door de hele situatie. De opname wordt vaak ook wel beschreven als een achtbaan. Vol met emoties, stress en onzekerheden. En wanneer de volgende looping komt weet niemand van tevoren.

Ik verbaas mij altijd over de veerkracht van ouders.

Binnen een paar weken gebruiken zij zelf ook medische termen, zijn de vele regels de normaalste zaak van de wereld geworden en voeren ouders de verzorging van hun kindje als een echte professional uit. Het is mooi om ouders te zien groeien in hun rol. Zij worden gedurende de tijd op de IC neonatologie echte ervaringsdeskundigen. 

Vorig jaar organiseerden we op Wereld Prematurendag een terugkomdag. In Kinderstad ontvingen we ruim 100 ex-patiëntjes en hun ouders. Het is leuk om op zo’n dag al die kinderen en hun ouders te zien rondlopen. Gedurende een opname bouw je echt een band op met het kind en ouders. En het is fijn om nog eens met ouders na te praten over de opname. 

Dit jaar zal het in verband met COVID-19 een stuk ingetogener zijn. Maar we laten ook dit jaar deze dag niet zomaar voorbijgaan. De trappenhuizen van het Amsterdam UMC worden vandaag weer paars verlicht. En alle ouders worden extra in het zonnetje gezet, want dat verdienen zij!

Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een feestelijke terugkomdag organiseren.

Nicky van den Bosch Nicky is een gedreven intensive care neonatologie verpleegkundige. Dagelijks zorgt zij samen met haar collega’s in het Amsterdam UMC locatie VUmc voor de allerkleinste en meest kwetsbare patiëntjes. Nieuwsgierig? Op het Instagram account @babiesareourbusiness geeft zij, samen met haar collega’s, een kijkje achter de deuren van hun mooie maar ook indrukwekkende afdeling.

Laat een reactie achter