Estelle van Eijk

Het witte jassen effect

Het witte jassen effect

Het witte jassen effect wordt vaak gebruikt als term om te verklaren dat er bij veel patiënten een wat hogere bloeddruk wordt gemeten bij de dokter dan ze normaal gesproken hebben in de thuissituatie. Tijdens mijn coschap ontdekte ik een iets ander witte jassen effect. 

Mijn eerste dag is aangebroken. Een nieuw coschap en een nieuw ziekenhuis. Met mijn ietwat gebrekkig gevoel voor richting is het gebouw zelfs na de rondleiding nog een doolhof. Gelukkig weet ik mij vaak te redden door achter de juiste persoon aan te lopen. Hierbij is het wel een kunst om op tijd op te merken dat de ene arts-assistent, die je als een kip zonder kop probeert te volgen, naar de wc gaat.

De opvolgende dagen zijn spannend.

Kom ik op tijd, weet ik de weg, heb ik genoeg kennis en wat ga ik allemaal mee maken? Wanneer ik de witte jas aantrek, lijkt mijn zelfvertrouwen weer iets te stijgen. Kijk, net een echte dokter. Trots stuur ik er een foto van naar de familie.

De witte jas heeft niet alleen een effect op mij. Zodra ik toch een beetje verdwaald rondloop door het ziekenhuis, word ik aangehouden door een patiënt: “hoe kom ik bij de radiologie afdeling?” Overdonderd en verbaasd dat de witte jas mijn dwalende blik heeft overschaduwd, kijk ik zoekend om me heen in de hoop een bordje te zien. En ja hoor, gespot! Gelukkig hoef ik de patiënt dus niet teleur te stellen en wijs ik hem de weg.

Tenminste al één iemand kunnen helpen vandaag én ontdekt dat ik prima kan speuren. Best handig voor mijn eigen zoektocht. En ja hoor, terwijl ik de dankbare patiënt nakijk, zie ik een andere coassistent lopen aan wie ik mijn weg kan vragen. Intussen heb ik ook een reactie in de familie app:

“Staat je goed, die witte jas!”

Estelle van Eijk Estelle van Eijk is 23 jaar en een trotste geneeskundestudent. Het is alweer vijf jaar geleden dat ze het stadse Rotterdam inruilde voor het dorpse Leiden. In september 2019 startte ze met haar coschappen. Een perfect moment om te ontdekken wat ze nu eigenlijk wil gaan doen! Met haar brede interesses van psychiatrie tot nefrologie en van kindergeneeskunde tot geriatrie, kan dat nog weleens een uitdaging gaan worden! Naast haar studie werkt ze bij het CHDR (Centre for Human Drug Research). Kortom, ze is een echte bezige bij met commissie- en bestuurservaring bij o.a. de studentendesk van het Rode Kruis. Voor Compendium Geneeskunde deelt ze een oude passie door haar (geneeskunde)ervaringen en hersenspinsels met jullie te delen!

Laat een reactie achter