Veerle Smit

“A book a day, keeps stress away”

“A book a day, keeps stress away”


Een uitspraak die ik vorig jaar op weg naar de boekenbeurs in Frankfurt op de stoeptegels geschreven zag staan. Deze quote was ik allang weer vergeten tot ik afgelopen week een (digitaal) evenement bezocht speciaal voor ambitieuze vrouwen: The Self-Made summit. Online werden we geïnspireerd door een aantal vrouwelijke talenten en ondernemers. Van dat soort evenementen krijg ik altijd enorm veel energie en zin om nog veel meer leuke dingen te doen met Compendium. Vaak neem je van zo’n dag uiteindelijk maar een paar learnings mee die je echt onthoudt.

Disbalans in ons brein

Een van de learnings die me dit keer bijbleef, kwam van de presentatie van Charlotte Labee, oprichtster van Your Brain Balance. Na een zware burn-out is zij zich gaan verdiepen in wat ons brein nodig heeft om goed te functioneren. Zoals jullie weten is de wereld in de afgelopen paar honderd jaar ongelofelijk veranderd. Ons brein daarentegen is al duizenden jaren, min of meer hetzelfde. Dit zorgt nogal eens voor disbalans. Dit merk ik ook in de huisartsenpraktijk waar helaas in deze coronatijden meer en meer patiënten aan de bel trekken, omdat ze het niet meer redden. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet met pijn in mijn hart de patiënten, die ik net nog gecomplimenteerd heb met dat ze aan de bel hebben getrokken, moet teleurstellen met de wachttijden van de GGZ. Die wachttijden blijven toenemen, tijd voor een andere inslag: preventie. Zo dacht ook Labee, die op haar platform aan de slag gaat met zes pijlers: kennis over het brein, voeding, slaap, beweging, stress, relax en kinderen (nog vroegere preventie).

“Alternatieve geneeskunde”

Sowieso vind ik het interessant om me als zorgprofessional meer te verdiepen in mensen die met gezondheid bezig zijn, zonder een zorgachtergrond. Bij veel collega’s merk ik een aversie tegen alles wat onder “alternatieve geneeskunde” wordt geschaard. Nou haalt sommige kwakzalverij ook zeker bij mij het bloed onder de nagels vandaan, maar dat wil niet zeggen dat alles wat bij ons nog niet in een protocol is ingevoerd, per definitie onwaar is. In verschillende podcasts, boeken en talks ben ik daarom op zoek naar de balans tussen de studiestof van de geneeskunde en de leerpunten van andere professionals over gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan voeding, preventie en persoonlijke ontwikkeling.

Een van de belangrijkste topics die Labee tijdens haar talk aanstipte en die mij aan het denken heeft gezet, was de vraag: “hoelang heb je nodig om een tv-serie te verwerken, voor je goed kan slapen?”. Een relevante vraag, want ik zal vast niet de enige zijn die na een dag hard werken languit op de bank gaat liggen en de tv aan zet. Drie tot vier uur, was het antwoord van Labee. Netflixen is dus niet heel effectief als je zojuist al half overprikkeld thuis bent gekomen.

Lezen ter ontspanning

“Wat kan je dan wel doen?” vroeg een slimme luisteraar aan Labee. Antwoord: mediteren, wandelen, kopje thee en rustig aan doen. Of natuurlijk: een boek lezen. En toen kwam de quote van een jaar eerder weer bovendrijven. De quote die daar op de tegels had gestaan, waar ik in alle stress langs was gelopen, waarvan ik nog snel een foto had gemaakt voor op Instagram, alvorens me te storten in een grote boekenbeurs om Compendium aan de rest van de wereld te laten zien.

Het is een motto dat ik sinds de lockdown in maart meer ben gaan naleven, gezien er toch niet veel meer te doen was thuis. Als kind hield ik van boeken, op de middelbare school werd lezen verplicht, waardoor ik het niet meer als ontspanning zag. Tijdens mijn studie was ik te druk met het schrijven van de compendiumboeken. In die tijd las ik alleen nog op vakantie. Nu lees ik steeds meer en ik merk dat het, misschien niet net zoals Netflix, verslavend is. Ik ben dol op boeken over gezondheid, voeding, ondernemerschap, leiderschap en alle soorten zelfhulpboeken. Inmiddels lees ik bijna elke avond en zo’n twee boeken per maand. En het werkt nu al: de stress blijft (meestal) weg. Zeker ook met oog op de onlangs uitgekomen documentaire The social dilemma en het item van Zondag met Lubach, houd ik bij deze een pleidooi voor het boek i.p.v. social media of Netflix. De komende tijd neem ik jullie graag mee in mijn favoriete boeken en hoop ik een aantal van jullie te inspireren om ook eens een boek te pakken. #jetzeinbuch

Laat je inspireren

De boeken van Charlotte Labee heten Brain Balance* en Brain Food * en zijn o.a. te bestellen via bol.com*.  Wil je ook geïnspireerd raken door vrouwelijke ondernemers? Lees dan het nieuw verschenen boek van Emilie Sobels (oprichter van o.a. The Self Made Summit en #workmode): The Self-Made guide* (aanrader!) of Babe, you got this (moet ik nog lezen). Je kunt nu ook pre-order tickets van The Self-Made summit 2021 bestellen. 

* dit zijn affiliate links

Veerle Smit Veerle Smit is 26 jaar oud en co-founder van Compendium Geneeskunde. Daarnaast werkt ze als arts bij een huisartsenpraktijk in hartje Amsterdam en doet ze onderzoek naar Patiëntveiligheid en Kwaliteit van zorg. Je kunt haar volgen op Instagram (@veerle_smit) om meer te weten te komen over haar ondernemersverhaal, #30daychallenges om in balans te blijven, en de lessen die ze haalt uit boeken, cursussen en podcasts. Wil je meer weten over Veerle? Neem een kijkje op www.veerlesmit.com.

Laat een reactie achter