7 must-reads voor de zomer
Deze zomer niet op verre reis, maar vakantie in de achtertuin? Deze boeken moet iedere arts gelezen hebben, en verdienen een prominente plek op ieders boekenplank. Plof in de hangmat in je tuin of zak achterover in je lekkerste stoel op het balkon, gooi je agenda de rest van de dag leeg, neem er een drankje bij en zet je zonnebril op. Als je deze boeken openslaat, wil je ze uitlezen.
#1 Samuel Shem – The House of God
Deze klassieker uit 1985 is actueel alsof het boek gisteren is uitgegeven. Heb je maar tijd voor één boek uit deze lijst? Dan is The House of God je keuze. Druipend van sarcasme zet Shem de medische hiërarchie in een ziekenhuis op hilarische wijze uiteen. Catch-22, Gomers (‘Go Out of My Emergency Room’) en TURFEN zijn de keywords die uit het boek voortleven.
Ook in deze categorie: Oliver Sacks – The Man Who Mistook His Wife for a Hat
#2 Ronald Epstein – Attending
In Attending biedt Epstein, hoogleraar Huisartsgeneeskunde, Psychiatrie en Oncologie, handvaten aan dokters om mindful optimale zorg kunnen verlenen, met oprechte aandacht en compassie voor de patiënt. Gebaseerd op uitgebreide klinische ervaring en recent onderzoek, is dit boek de ultieme verkenning van mindfulness in de spreekkamer.
Ook in deze categorie: Jeremy Spiegel – Mindfulness voor de jonge arts
#3 Ben Goldacre – Bad Science
Goldacre maakt in Bad Science korte metten met halve statistiek en pseudowetenschap. Van BMR-vaccinatie fabels tot trucs van de farmaceutische industrie, Goldacre laat je de flauwekul van wetenschap onderscheiden.
Ook in deze categorie: Ben Goldacre – Bad Pharma
#4 Atul Gawande – Being Mortal
Een inspirerend en ontroerend relaas over leven, dood en sterfelijkheid. Gawande gaat in op de geneeskunst in de laatste fase van het leven. De betekenis van het levensverhaal, waar het einde een onlosmakelijk deel van uit maakt. De boodschappen uit Sterfelijk zijn worden kracht bijgezet met ontroerende voorbeelden van terminaal zieken en ouderen.
Ook in deze categorie: Paul Brand – Stoel van God
#5 Paul Kalanithi – When breath becomes air
Ingrijpende, autobiografische reflectie, die zich als een hand om je hart klemt. Kalanithi worstelt in zijn memoir met diepe levensvragen over het onvoorspelbare karakter van het leven, de naderende dood en de arts-patiëntrelatie. Bijna klaar met zijn opleiding tot neurochirurg wordt hij gediagnosticeerd met onbehandelbare longkanker, waarmee zijn toekomstperspectief in één klap veranderd. Kalanithi overleed tijdens het schrijven van When breath becomes air.
Ook in deze categorie: David Fajgenbaum – Chasing My Cure
#6 Jennifer Wright – Get Well Soon
Geestig geschreven reis door de geschiedenis van plagen die de mensheid hebben geteisterd. Van de Antonijnse Pest tot de Spaanse griep en polio, Wright neemt je mee langs uitbraken met een grote impact op onze gemeenschappen. Actueler dan ooit in de tijd van COVID-19. Get Well Soon is een getuigschrift van de verschrikking en fascinatie die ziekte-uitbraken teweeg brengen.
Ook in deze categorie: Timothy C. Winegard – Mosquito
#7 Dimitri Verhulst – De Laatkomer
Novelle van Nederlandse bodem die je het ene moment doet huilen van het lachen, om even later in tranen van verdriet uit te breken. Het verhaal van een oude man die niet het gebaande pad tot het graf wil volgen, maar dementie vijnst en in het tehuis waar hij terecht komt zijn jeugdliefde weer tegen komt. De Laatkomer lees je in één ruk uit en laat je daarna niet meer los.
Ook in deze categorie: Loesje – Zorgen moet je doen, niet maken.
Heb jij ook een boek die in deze hitlijst thuishoort? Laat het ons weten in de reacties!