M. Warnar

Het eerste jaar geneeskunde van Anna

Het eerste jaar geneeskunde van Anna

Ik begon mijn eerste jaar geneeskunde erg zenuwachtig, maar ik had er wel ontzettend veel zin in! In Nijmegen is de eerste week een introductieweek, met als thema Diabetes. Tijdens deze week leerde ik mijn coachgroep kennen en maakte we kennis met de colleges en werkgroepen. Meteen was ik super enthousiast, want eindelijk kreeg ik alleen onderwijs over de dingen die ik interessant vond! Met plezier ging ik naar het onderwijs en deed ik netjes al mijn zelfstudie.

In december van mijn eerste jaar kreeg ik een kamer in het mooie Nijmegen. Sinds die tijd woon ik in een groot studentenhuis met zestien andere huisgenoten. Aangezien mijn kamer naast de woonkamer zit, zat ik ineens meerdere keren per week met mijn huisgenoten op de bank een film te kijken of was ik in de stad te vinden. Hierdoor lag de focus wat minder op mijn studie en meer op de gezelligheid van het studentenleven. Dit zwakte weer af toen ik voor mijn eerste tentamen was gezakt en ik echt terug aan de studie moest om de herkansing wel te halen...

De rest van het jaar verliep met veel dagen in de bibliotheek en veel biertjes ‘s avonds in de stad. Het ging van veel te weinig leren voor statistiek tentamens, tot het vergeten te zeggen dat ik op gevaar let tijdens een EHBO-tentamen en van het stotteren tijdens de toetsing van een consult tot het op vakantie zijn tijdens het hertentamen van statistiek waar ik niet voor had geleerd. Alles kwam voorbij!

Tijdens het eerste jaar zijn er ontzettend veel nieuwe dingen over me heen gekomen en heb ik super veel nieuwe dingen geleerd.

Meest bijzondere ervaring

In Nijmegen hebben we binnen de opleiding geneeskunde een leerlijn genaamd SmP. SmP staat voor Student meets Patient en houdt in dat we met een groepje van vier of vijf studenten, onder begeleiding van een arts, in het ziekenhuis gaan praten met een patiënt. Tijdens dit gesprek gaat het niet zozeer over het ziektebeeld, maar staat het persoonlijke leven naast de ziekte van de patiënt centraal.

Ik weet nog heel goed dat ik op Valentijnsdag tijdens mijn eerste jaar een SmP had op de oncologie afdeling van het ziekenhuis. De patiënt waar we mee spraken was uitbehandeld voor een tumor die hij in zijn rug had zitten en de metastasen die naar zijn buik waren gegaan. Toen het gesprek begon, zat er een goedgezinde man voor ons die het totaal niet erg vond om aan een stel studenten zijn verhaal te vertellen. Echter, hoe meer vragen er gesteld werden, hoe meer de gezindheid van de man achteruitging. Het was voor hem toch erg moeilijk om erover te praten, wat resulteerde in zacht huilen. Ik weet nog dit ik hier heel erg van schrok, omdat ik aan het begin van het gesprek niet verwacht had dat het zo zou gaan lopen. Toen hij weer een beetje was bijgekomen, stelde ik hem de volgende vraag: 'Is er nog iets wat u nog zou willen doen voordat het niet meer kan?'. Hij antwoordde hierop met: “Nee meisje. Ik heb een goed leven gehad, waar ik met veel plezier aan terugdenk. Het is misschien gek, maar ik geniet nu ontzettend erg van de kleine dingen. Je kan me op dit moment zelfs ontzettend blij maken als je me buiten in de regen zet.”

Ik vond dit moment zo bijzonder, omdat deze man heel erg tevreden over kwam. Hij had van het leven genoten en vond het niet erg om te gaan.

Toen ik van dit gesprek wegliep had ik een brok in mijn keel om zijn verhaal. Aangezien het Valentijnsdag was, waren ze bij de ingang rozen uit aan het delen. Ik kreeg een roos in mijn handen gedruk en kreeg meteen de gedachte, geniet van het leven want voor je het weet is het voorbij.

Tips voor eerstejaars

De beste tip die ik kan geven is: laat het over je heen komen. Tijdens het eerste jaar krijg je ontzettend veel nieuwe indrukken en moet je waarschijnlijk heel erg wennen aan de manier van onderwijs. Probeer een goede planning te maken en wanneer dit niet lukt is het helemaal niet raar om hulp te vragen aan je studieadviseur.

Daarnaast vind ik het ontzettend fijn om mijn aantekeningen te maken op een iPad (met apple pencil). Dit is een investering, maar je hebt altijd je aantekeningen bij je en er zit een zoekfunctie binnen je aantekeningen (erg handig bij een grote hoeveelheid stof).

M. Warnar

Laat een reactie achter