M. Warnar

Het eerste jaar geneeskunde van Marith

Het eerste jaar geneeskunde van Marith

Veel geneeskundestudenten dromen er al vanaf hun kinderjaren van om arts te worden. Voor mij kwam de keuze om geneeskunde te studeren pas tijdens het VWO. Ik had daarvoor nog niet veel van de medische wereld gezien, maar ik ben door de open dagen erg enthousiast geworden. Na de spannende selectie was mijn blijdschap dan ook enorm toen ik hoorde dat ik toegelaten was voor de studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Toch vroeg ik me toen nog wel af wat ik precies kon verwachten van het leven als geneeskundestudent en hoe ik daarin zou passen.

De introductieweek was een hele gezellige week waar ik veel leuke mensen heb leren kennen. Daarnaast word je wat meer wegwijs gemaakt op de universiteit en voel je je direct veel meer thuis op de faculteit. Na deze week begon het echte programma met de colleges en andere onderwijsactiviteiten. Ik vond de colleges direct al heel interessant en voelde mij al snel op mijn plek bij geneeskunde. In het begin vond ik het wel even lastig dat het onderwijs heel anders is dan op de middelbare school. Met name de grote hoeveelheid die je zelf (in het Engels) moet leren. Toch verbaasde het mij dat je daar vrij snel aan went en met plezier kan gaan leren.

Na een paar weken kreeg ik een goede routine in mijn leerwerk en begon ik een vriendengroep op te bouwen binnen de studie. Ik woon al mijn hele leven vlak bij Groningen en kende de stad dus al, maar met mijn studievriendinnen heb ik nog meer leuke kanten van de stad kunnen ontdekken. Daarnaast werd het studeren ook makkelijker en leuker doordat ik meer samen kon leren. Via mijn vriendinnen ben ik uiteindelijk ook in aanraking gekomen met Compendium Geneeskunde. De boekenreeks van Compendium Geneeskunde geeft een heel mooi overzicht van alle leerstof waardoor het leren voor de tentamens makkelijk wordt.

De studie geneeskunde

Het eerste half jaar van de studie was met name theorie en af en toe practica op de faculteit. De theorie wordt toegelicht en toegepast in colleges. Het leukste college van de week vind ik altijd het patiëntcollege. Hierbij komt er een patiënt te gast die zijn of haar ervaringen deelt over een aandoening gerelateerd aan de lesstof. Hierbij mogen de studenten zelf vragen stellen waardoor dit heel interactief is. In het begin vond ik dat best even spannend, maar het is heel leerzaam en leuk. De studie geneeskunde in Groningen kenmerkt zich verder door de tutorgroepen. Tijdens de tutor neem je met ongeveer tien studenten de lesstof voor de week door en presenteer je dit vervolgens aan elkaar.

Het anatomie practicum

Van de practica herinner ik me vooral nog het eerste anatomie practicum. Dit was namelijk de eerste keer dat we gingen oefenen met menselijk materiaal. Sommige van mijn medestudenten stonden al weken te springen om aan het practicum deel te nemen, terwijl anderen juist heel angstig waren voor wat hun te wachten stond. Iedereen werd echter goed voorbereid en ondersteund bij deze practica, waardoor iedereen nu vertrouwd en plezierig kan leren over de anatomie. Hierbij is Compendium Geneeskunde een hele fijne aanvulling omdat het mooie afbeeldingen bevat over de anatomie. Andere leuke practica waren het bepalen van onze bloedgroep, het meten van longvolumes, het inbrengen van een gastroscoop op een simulatiepatiënt, het leren om consulten te voeren en nog veel meer. Daarnaast mag je in het tweede halve jaar al een paar weken stagelopen, waarbij je onderzoek doet en meewerkt in een verzorgingstehuis.

Al met al is geneeskunde een superleuke studie. Ik kijk met veel plezier terug op mijn eerste jaar. Naast dat ik veel heb geleerd heb ik ook kunnen ontdekken wat mijn interesses zijn op het medische gebied en heb ik mij kunnen ontwikkelen als persoon. Ik wens alle nieuwe studenten van komend jaar ook veel plezier en succes bij geneeskunde!

M. Warnar

Laat een reactie achter