M. Warnar

Het eerste jaar geneeskunde van Renske

Het eerste jaar geneeskunde van Renske

Na alle spanning van de selecties kon ik dit keer vol trots zeggen dat het gelukt was en ben ik afgelopen jaar begonnen met de opleiding Geneeskunde. Ondanks dat ik tussendoor al een jaartje Biomedische Wetenschappen had gestudeerd en hierdoor al wist wat er verwacht zou worden op de universiteit, vond ik de eerste dag toch stiekem een beetje spannend.

Zo veel vragen: ‘Hoe zouden de medestudenten zijn?’, ‘Kan ik deze opleiding wel aan, is het niet te moeilijk?’, ‘Wat als ik mijn BSA niet haal?’. Achteraf kan ik zeggen dat de spanning nergens voor nodig was. Iedereen loopt tegen dezelfde dingen en vriendschappen worden snel gemaakt. Ik zou iedere student dan ook mee willen geven om écht te genieten, van de opleiding, van elkaar en van de mogelijkheden die op je pad komen.

Volop genieten

Zelf heb ik genoten van het eerste jaar! Tijdens de verschillende blokken heb ik zo veel geleerd en is mijn passie voor het vak verder gaan groeien. Daarnaast is het jaar voor mijn gevoel voorbij gevlogen. Afgelopen jaar heeft laten zien dat dingen compleet anders kunnen lopen, dan je van te voren kunt bedenken. Door de uitbraak van COVID-19 zijn studieactiviteiten aangepast en heeft veel online plaatsgevonden. Hierdoor kwam het neer op veel zelfdiscipline om de stof bij te houden, zonder deadlines aangezien de tentamens verschoven werden. Dit zorgde uiteraard aan het einde van het studiejaar voor paniek, bij mij en mijn medestudenten.

De tentamens

Tentamens hebben bij mij geregeld de nodige stress bezorgd. Het tentamen is toch het moment waarop gepresteerd moet worden en je kan laten zien wat je de afgelopen weken hebt geleerd. Opnieuw spoken er allerlei vragen door mijn hoofd: ‘Ken ik de stof goed genoeg?’, ‘Ben ik geen belangrijke details vergeten?’, ‘Ben ik diep genoeg in de verschillende onderwerpen gedoken?’ Vooral bij de eerste tentamens vond ik het lastig in te schatten wat het niveau was wat er van ons als studenten werd verwacht op dat moment in de opleiding. De gezonde spanning voor een tentamen bleef, maar het vertrouwen in mijn eigen kunnen groeide elke keer een beetje als ik een tentamen had gehaald.

Het moraal uit mijn ervaring is dat een grote berg soms makkelijk te beklimmen is, dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

M. Warnar

Laat een reactie achter