Daan Lennartz

BMH (bachelor medische hulpverlening), de toekomst?

BMH (bachelor medische hulpverlening), de toekomst?

De BMH’er, wellicht heb je er al eens van gehoord. Of misschien ben je al door ons behandeld op de ambulance of op de spoedeisende hulp, zonder dat je het doorhad. Voor velen zijn wij nog onbekend. De BMH is namelijk een nieuwe beroepsgroep binnen de gezondheidszorg. En dat is voor iedereen wennen; voor de huidige beroepsoefenaars maar ook voor de nieuwe BMH’ers. Wij moeten aan velen nog uitleggen wat het inhoudt, waarin wij verschillen van de huidige beroepen en nog bewijzen wat wij waard zijn. Daarom wil ik jullie in deze blog meenemen in de wereld van de BMH, uitleggen wie wij zijn en hoe we dat zijn geworden, maar vooral ook vertellen waarom ik denk dat de BMH in de toekomst onmisbaar is voor de Nederlandse gezondheidszorg. 

'Bachelor Medische Hulpverlening'

De opleiding bachelor medische hulpverlening is in 2010 ontstaan door de toenemende vraag naar breed inzetbare, hbo gediplomeerde professionals binnen het medisch ondersteunend domein. Wanneer je de opleiding voltooid ben je een BMH’er binnen je eigen domein. Tijdens je opleiding kies je namelijk een afstudeer richting. Dit kan zijn: ambulance, SEH, anesthesiologische zorg, operatieve zorg en (interventie)cardiologie. Voordat je een afstudeer richting kiest, krijg je twee jaar een brede theoretische kennis. Waarin in een heel hoog tempo de gehele anatomie, fysiologie en pathologie wordt behandeld die nodig is. Maar ook loop je hier een korte zorgstage en oriëntatie stages in de verschillende richtingen. Het tempo van de opleiding zorgt ervoor dat veel studenten de opleiding als zwaar ervaren. Zelf denk ik vaak; mag ik nu even rusten? Maar dan ligt het volgende onderwerp al op je te wachten. 

Een andere manier van opleiden

Wat de opleiding nog meer zwaar maakt, is de weerstand die wij ervaren vanuit het werkveld. Dit geldt niet alleen voor de afgestudeerde BMH’ers, maar ook voor de studenten die als bijbaan in het ziekenhuis werken. Deze weerstand komt voort uit dat wij in 5 jaar, 4-jarige opleiding plus 1 jaar traineeship, volledig zelfstandig aan het werk kunnen op functies, waar over het algemeen de opleidingsroute tussen de 8 tot 10 jaar duurt.
Ook zijn wij op een hele andere manier opgeleid. Kijk naar de spoedeisende hulpverpleegkundige; waar zij eerst werkervaring opdoen op een afdeling om vervolgens een aanvullende opleiding te volgen, gaat het bij ons juist andersom, wij krijgen eerst alle theorie om vervolgens extra werkervaring op te bouwen tijdens het traineeship.

"Maar jullie  zijn ook nog ZO jong …"

Dit is ook iets wat we vaak horen. Dat komt omdat de meeste BMH’ers meteen beginnen met de opleiding wanneer ze van de middelbare school af komen. Dus zijn de meeste afgestudeerde BMH’ers rond de 21/22/23 jaar oud. Heb je dan wel genoeg levenservaring? Wijzelf denken van wel, zeker door de manier hoe wij opgeleid worden. Ondanks de weerstand die we ervaren, ziet de praktijk ook hoe waardevol we zijn. We zijn een echte toevoeging aan het huidige werkveld. Verschillende ambulancediensten spreken openlijk uit hoe blij ze zijn met de BMH. 

Maar waarom denk ik dan dat de Nederlandse gezondheidszorg in de toekomst niet zonder de BMH kan?

  • Het grote aantal aanmeldingen laat zien dat veel mensen in de acute zorg willen werken! De BMH kan de oplossing zijn voor de tekorten in de acute. In een snelle, maar goede, manier kunnen vele nieuwe beroepsprofessionals opgeleid worden.
  • We zijn erg breed inzetbaar. En wellicht in de toekomst ook inzetbaar op de Intensive Care. De Hogeschool Utrecht biedt al een minor IC aan, waar de theoretische kant van de IC aan bod komt. Maar dit zou ook een volwaardige afstudeerrichting kunnen worden. Dus Diederik Gommers, ik denk dat de NVBMH zeker open staat om hierover te praten.
  • Door deze opleiding hebben anesthesiemedewerkers en operatieassistenten de mogelijkheid om door te studeren. Door de oude opleidingsroute hebben zij een CZO-diploma, maar geen hbo-diploma. Voor een master is wel een hbo-diploma nodig. De mogelijkheden voor BMH’ers zijn dus groter.

De BMH zal de komende jaren alleen maar verder groeien en zichzelf verbeteren. En zelf ben ik al aan het dromen van mijn plek op de ok…

Daan Lennartz Daan Lennartz is student Medische Hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht. Hij droomt al van jongs af aan om in de operatiekamer te werken en dus zal hij afstuderen als anesthesiemedewerker.
Naast zijn studie werkt hij als verzorger in een instelling voor verstandelijk beperkten op de afdeling Intensieve Zorg.

Laat een reactie achter