Rick van Uum

Compassie in tijden van corona #16

Compassie in tijden van corona #16

Paradijs

We zijn een week op de vlucht geweest en in het paradijs aangekomen. Vrij van Corona. Vrij van corona-angst. Op Ameland overheersen de vogels, in grote getalen, en luidkeels. Het enige dat ik hoef te doen, is relaxed voor mijn tent zitten. Zoeken is niet nodig. Een bijzondere verscheidenheid aan vogels trekt vanzelf voorbij. Een diversiteit waarvan ik dacht dat ze in Nederland niet meer bestond. Het piepkleine goudhaantje dat als een kolibrie in de boom hangt. Prachtige putters. Sing-offs tussen nachtegaal, zanglijster en de merel in zijn zwarte pak. Baltsende grutto’s die alles overstemmen. Hordes kwetterende kneus. Kleurrijke, tropische verenkleden die gemakkelijk de competitie aan kunnen met vogels in verre oorden. Mijn vogelhart slaat open, en mijn brein krijgt rust. Geef de natuur ruimte en er ontstaat een prachtig schouwspel.

Glimlachend denk ik aan onze eigen achtertuin. De 25 m2 tegels, terras en tuinhuis die de makelaar als ‘ideaal onderhoudsarm’ probeerde te verkopen is aardig verwilderd. Een moestuin die voorziet in alle groene kruiden, en in de zomer diverse soorten groenten. Een tiental fruitstruiken, stroken aardbeienplanten en enkele fruitboompjes. Een bloeiende zee vol zoemende hommels en buien. Een beschutte vijver met oeverplanten en het huisje bedekt met een bloeiend sedumdak. Het rewilden heeft direct geleid tot de terugkeer van een vogelparadijsje. Broedpaartjes kool- en pimpelmezen. Onze vaste heggenmus en roodborst. Het duivenkoppel dat komt drinken, net als de ekster. De merel in de conifeer achterin. Bezoekers zoals de staartmees en bonte specht. Ze komen af op de groene oase in een buurt vol tegel- en asfalttuinen. Elke dag wel wat te zien.

In de nieuwe EU Green Deal wordt becijferd dat we 30-50% van CO2-beperking kunnen bereiken door de natuur zijn gang laten gaan. Rewilden. Makkelijker kan haast niet, we hoeven alleen te stoppen met de boel te controleren. Bos en berm weer laten woekeren, rivieren hun oorspronkelijke lopen terug laten nemen, venen laten vernatten. Meer groen en blauw met als resultaat grotere biodiversiteit met meer dieren, mensen met meer rust ‘in de kop en kont’, en een leefbaardere wereld. 

Klinkt aanlokkelijk? Je eigen tuin of balkon biedt al zoveel mogelijkheden! Creëer je eigen corona-angstvrije zone en wees lief voor jezelf, de natuur en de wereld.

Rick van Uum Rick van Uum is huisarts in opleiding in Utrecht en mijmeraar. Hij was al vroeg betrokken bij Compendium Geneeskunde als auteur Endocrinologie, en reviseerde de hoofdstukken Endocrinologie en Kindergeneeskunde voor 2.0. Tijdens de coronacrisis blogt hij twee keer per week voor Compendium Geneeskunde zijn bespiegelingen op het doktersvak en zijn eigen leven, steeds op zoek naar een noot van compassie.

Laat een reactie achter