Rick van Uum

Compassie in tijden van corona #3

Compassie in tijden van corona #3

Achtbaan 'El Corona'

In een pretpark in de Flevopolder staat achtbaan ‘El Condor’. De karretjes hangen onder de achtbaan. Je benen bungelen losjes terwijl het karretje langzaam omhoog wordt getrokken.

Elke dag loopt het aantal coronapatiënten in Nederland op.

Tik – tik – tik – tik

Het waterige maartzonnetje laat zich deze weken steeds vaker zien. Nederland lijkt zich van geen kwaad bewust, in het verpleeghuis is het rustig.

Bijna bovenaan gaat het karretje steeds langzamer; op het hoogste punt komt het bijna tot stilstand.

Nieuwsberichten uit Italië druppelen binnen: angstige verhalen van dokters, ze beschrijven oorlogssituaties.

Dan begint het karretje aan een vrije val. Je voelt wat gaat gebeuren, nog voor het zover is. Het karretje komt langzaam in beweging. Steeds een tikje sneller. Je voelt de wind wapperen in je haren. Nog een tikje sneller. Je oren klappen dicht. Nog sneller. Tranen springen in je ogen door de snijdende wind. Steeds sneller.

Persconferentie: Nederland gaat op de rem met beperkende maatregelen – 1,5 meter afstand houden

Eerste looping, je maag draait om.

Persconferentie: Alle evenementen afgelast – samenscholingsverbod – onze bruiloftsdroom ligt aan diggelen op de grond.

Tweede looping, je maag knijpt samen.

Kubler-Ross smijt mij door de hoeken van de kamer.

Dubbele kurkentrekker. Je wordt van links naar rechts in het karretje geslingerd. Je voelt de beurse plekken op je schouders ontstaan. Je hoofd knikt naar rechts en dan naar links, je voelt je nekwervels kraken.

Die maatregelen blijven echt zo lang niet van kracht, dat wordt toch teruggedraaid. Ontkenning

Dit kunnen ze niet maken! Wat een stoerdoenerij van een minister met zijn kleine brilletje. Wat een disproportionele maatregelen. Woede

Maar misschien is er een mouw aan te passen. Onze bruiloft kan toch wel op kleinere schaal, met minder gasten, dat moeten ze vast toestaan? Onderhandeling

Teneergeslagen zak ik op de bank in elkaar. Ik heb nú een flinke neut nodig. Dit hoeft voor mij even niet meer. Somberheid

Laten we op een later moment trouwen, onze liefde overwint alles. Acceptatie

Scherpe bocht naar links. Je vliegt uit de bocht! Het karretje wordt uit de baan gerukt! Aldus je reptielenbrein. Gelukkig draait het karretje netjes met de baan mee naar links.

Het worden onzekere tijden. Waar gaat het heen? Wat komt er nog meer op ons af? Hoe ziet de wereld er volgende week uit?

Met een klap komt het karretje tot stilstand. Je schouders ontspannen. Je maag ontvouwt. Je hart gaat open en de adrenaline kickt in met een overweldigend euforisch gevoel.

We omhelzen elkaar, een warme knuffel, samen kunnen wij dit aan!

Liefde overwint alles!


Rick van Uum Rick van Uum is huisarts in opleiding in Utrecht en mijmeraar. Hij was al vroeg betrokken bij Compendium Geneeskunde als auteur Endocrinologie, en reviseerde de hoofdstukken Endocrinologie en Kindergeneeskunde voor 2.0. Tijdens de coronacrisis blogt hij twee keer per week voor Compendium Geneeskunde zijn bespiegelingen op het doktersvak en zijn eigen leven, steeds op zoek naar een noot van compassie.

Laat een reactie achter