Daan Lennartz

Daling van de kwaliteit van het onderwijs?

Daling van de kwaliteit van het onderwijs?

Inmiddels zijn de meeste studies alweer meer dan een maand aan de gang. Zo ook mijn studie, medische hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht. Vanwege corona zijn er vele aanpassingen gemaakt om alles op een verantwoorde manier door te laten gaan. Al het onderwijs wat online kan, vindt online plaats. Alleen praktijklessen vinden plaats op school onder strikte voorwaarden; kleinere groepen, mondkapjes en natuurlijk de normale hygiëneregels. Na de eerste maand lijkt het mij belangrijk, met het oog op de zorg van morgen, te evalueren of de kwaliteit van het onderwijs niet daalt door deze coronacrisis?

Als we kijken naar de kwaliteit van kennisoverdracht is er in principe geen verschil met voor de coronacrisis. Ja het is erg saai en je gaat je snel alleen voelen thuis, maar de online lessen zijn op zich goed geregeld. De docenten zijn inmiddels vaardig in het online lesgeven, de les vormen zijn zo nodig aangepast en wanneer jij zelf actief mee doet met de les kan dit net voelen alsof je tegenover de docent zit. Natuurlijk hangt dit ook af van de student; de ene student kan zich makkelijker thuis focussen dan de andere, maar aan de lessen die aangeboden worden ligt het niet.

Als er gekeken wordt naar de kwaliteit van medische vaardigheden onderwijs is het antwoord; ik denk het eigenlijk niet. De vaardigheidslessen zijn nog steeds van hoge kwaliteit. Wat wel een punt van aandacht is zijn de stages. Zorginstellingen kunnen het niet veilig aanbieden of ze kunnen niet zorgen voor goede begeleiding.

Hierdoor zullen vele studenten vertraging oplopen.

Zelf lukt het mij bijvoorbeeld niet om een stage te vinden in de acute psychiatrie. Wat wellicht wel een bijkomend voordeel is van deze coronacrisis is dat vele studenten extra ervaring opdoen buiten de stages om. Vele studenten werken in een verzorgingstehuis, zorginstelling of ziekenhuis als assistent, verzorgende of iets anders. Door de hoge werkdruk krijgen zij ook meer verantwoordelijkheden; er wordt vaker om hulp gevraagd, er moeten langere diensten worden gewerkt en ga zo maar door.

“Dus of de kwaliteit van het onderwijs in het geding is door deze coronacrisis?” Ik zelf denk van niet. De zorgprofessionals van morgen worden nog steeds opgeleid naar hoge standaarden. Of deze coronacrisis leidt tot studievertraging? Die kans zit er zeker in. Maar aan de inzet van de opleiding zal het zeker niet liggen.

“Of de zorgprofessionals van morgen er mentaal nu net zo goed voor staan?”

Dat is een vraag voor een andere keer...

Daan Lennartz Daan Lennartz is student Medische Hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht. Hij droomt al van jongs af aan om in de operatiekamer te werken en dus zal hij afstuderen als anesthesiemedewerker.
Naast zijn studie werkt hij als verzorger in een instelling voor verstandelijk beperkten op de afdeling Intensieve Zorg.

Laat een reactie achter