Nina Houben

In gesprek met… Charlotte Verburgt, auteur van de pocket Kindergeneeskunde

In gesprek met… Charlotte Verburgt, auteur van de pocket Kindergeneeskunde

Met trots presenteerden wij vorige maand de nieuwste pocket van Compendium: Kindergeneeskunde. De pocket past in de witte jas en beschrijft alle aandoeningen binnen dit unieke vakgebied. Wij gingen in gesprek met 25-jarige Charlotte Verburgt, een van de auteurs van deze pocket. Wat maakt deze pocket Kindergeneeskunde nu zo uniek?

De voorstelronde…

Charlotte Verburgt is opgegroeid in België. Voor haar studie Geneeskunde verhuisde ze in 2012 van Brussel naar het prachtige Leiden. Tijdens haar bachelor heeft ze onderzoek gedaan bij de afdeling Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL), was ze werkzaam in de apotheek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en actief bij een studentenvereniging. Na het afronden van haar semiarts stage op de afdeling Kindergeneeskunde in het LUMC, behaalde ze vorig jaar haar masterdiploma. Inmiddels is ze begonnen aan haar PhD traject in het Amsterdam UMC, waarin ze kijkt naar de verschillende determinanten die een rol spelen bij (de behandeling van) inflammatoire darmziekten (IBD) bij kinderen.

Wist je al van jongs af aan dat je Geneeskunde wilde studeren?

“Nee, dat was eigenlijk pas halverwege mijn middelbareschooltijd. Door de biologielessen werd ik steeds meer geïnteresseerd in het menselijk lichaam en de werking daarvan. Wel was ik ook altijd goed in scheikunde en natuurkunde. Dus twijfelde ik lang of ik niet iets technisch wilde gaan studeren.

Uiteindelijk heeft het feit dat ik graag met mensen wilde werken ertoe geleid dat ik toch voor de studie Geneeskunde koos.

Waarom heb je ervoor gekozen om in Nederland Geneeskunde te gaan studeren in plaats van in België?

“Het systeem in Nederland sprak me meer aan. In België duurde de studie toen ik ging studeren nog 7 jaar. Ook was de studie daar meer gericht op de theoretische aspecten en minder op de communicatie en praktijk. Aandacht in het curriculum voor het ontwikkelen van deze vaardigheden leken mij zelf heel belangrijk voor het worden van een dokter. Daarnaast is mijn vader Nederlands, dus leek het me na 17 jaar in Brussel ook leuk om in Nederland te gaan studeren.”

Hoe ziet het zorgsysteem voor kinderen er in België uit?

In België is de huisarts niet de poortwachter en hebben veel kinderen een kinderarts naast (of in plaats van) een huisarts, die ze tijdens hun jeugd voor de reguliere consulten bezoeken. Charlotte vertelt dat ze toen ze zelf jong was een enorm leuke kinderarts had. Haar bewondering voor zijn kalme werkwijze en zijn kennis hebben ook bijgedragen aan haar keuze voor dit vak.

Aangezien je auteur bent van Pocket Kindergeneeskunde, wil je zelf dan ook graag kinderarts worden?

“Ja, heel graag! Ik ben nu bezig met een promotietraject bij de kinder MDL in het Amsterdam UMC, waarbij we onder andere zoeken naar nieuwe behandeltherapieën voor kinderen met IBD. Daarbij kijken we vooral naar voedingstherapieën en onderzoeken we de werking daarvan. Na afronden van mijn PhD wil ik gaan aniossen bij de kindergeneeskunde en uiteindelijk solliciteren voor een opleidingsplek.”

Wat is er zo leuk aan het specialisme kindergeneeskunde?

“Van jongs af aan ben ik dol op kinderen en riep ik dat ik kinderarts wilde worden. Tijdens de coschappen werd mijn wens om kinderarts te worden alleen maar bevestigd. Hoewel ik veel andere coschappen ook interessant vond, merkte ik al snel dat ik vraagstukken binnen de overige specialismen het leukst vond wanneer het een consult met een kind betrof. Wat mij ook enorm aanspreekt in dit vak is het multidisciplinaire team en dat iedereen naar mijn idee vaak een nog grotere motivatie heeft om deze jonge patiënten te helpen en het gehele zorgproces beter te laten verlopen.”

Heb je al eerder geschreven voor Compendium Geneeskunde?

Eerder was Charlotte al auteur van het hoofdstuk MDL in de Compendium 2.0 reeks. Toen ze daarna hoorde dat Compendium auteurs zocht voor de pocketversies, heeft ze gesolliciteerd voor de pocket Kindergeneeskunde. Samen met Nina Gelineau, Emma Berkelbach van der Sprenkel, Elles Revenich en Sam Peters schreef ze afgelopen jaar aan deze gloednieuwe pocket.

De pocket Kindergeneeskunde is sinds begin september te bestellen als pre-order. De pocket zal in de week van 26 oktober worden verzonden. Waarin is de pocket een verrijking?

“Tijdens mijn eigen coschap miste ik zelf heel erg een goede pocket over de kindergeneeskunde. De pockets die ik toen zelf gebruikte bevatten veel informatie die mijn inziens toen niet gelijk relevant was voor de praktijk. Ook waren ze vaak minder handig in gebruik en waren ze meer gericht op de poliklinische zorg en niet op de klinische afdeling waar je als coassistent vaak staat.

Deze nieuwe pocket bevat alle relevante informatie voor het coschap,

waaronder bijvoorbeeld handige lijsten met differentiaaldiagnoses of schema’s voor de voedingsopbouw van een baby. De pocket is heel overzichtelijk en erg handig in gebruik voor als je snel informatie wilt opzoeken.”

Als laatste, heb je nog een goede tip voor toekomstige coassistenten?

“Differentiaaldiagnoses zijn bij de kindergeneeskunde heilig!”

Beknopt CV:

Nina Houben Nina Houben is 22 jaar oud en studeert Geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Naast haar studie werkt ze op de afdeling Gynaecologie. In februari vertrok ze naar Portugal voor een klinische stage op de NICU voorafgaand aan haar coschappen, maar moest door de corona-uitbraak vroegtijdig terugkeren. Weer in Nederland blogt zij voor Compendium Geneeskunde en zal zij hier haar ervaringen delen.

Laat een reactie achter