Femke

Een dag als verpleegkundige op de chirurgie

Een dag als verpleegkundige op de chirurgie

Sinds oktober 2020 ben ik werkzaam als gediplomeerd verpleegkundige op de afdeling chirurgie. Bij mij op de afdeling komen de volgende operaties vaak voor: thoraxchirurgie, darmchirurgie, kaakchirurgie, mammachirurgie, bariatrie en de botbreuken die geopereerd moeten worden. In deze blog neem ik jullie mee in een van de dagdiensten bij mij op de afdeling. Geen dag is hetzelfde!

7.15 – 7.50

Bij aankomst op de afdeling kijk ik welke patiënten ik deze dag mag helpen. Ik heb 4 patiënten. Tip: Als ik om 7.30 moet beginnen zorg ik er altijd voor dat ik wat eerder aanwezig ben. Soms is er te weinig tijd om alles in een kwartier te lezen, waardoor mijn dag al druk begint en het lastiger is om alles op een rijtje te zetten voordat de dienst begint.  

  • Patiënt A: Mevrouw 1 dag na een MSO (mamma sparende operatie). Het gaat goed met mevrouw. De wondjes zijn droog, mevrouw heeft geen pijnklachten behalve een trekkend gevoel en haar vitale gegevens zijn netjes binnen de marges. Ik ga er vandaag voor zorgen dat mevrouw naar huis toe kan. 
  • Patiënt B: Meneer heeft 5 dagen geleden een sigmoïdresectie gehad zonder stoma. 1 dag later treedt er een naadlekkage op waarna meneer opnieuw is geopereerd. Meneer heeft een grote buikwond (laparotomiewond) en een ileostoma gekregen. Deze moeten dagelijks verzorgd worden.
  • Patiënt C en D: Twee jonge vrouwen gaan vandaag voor een laparoscopisch gastric bypass. 

8.00 - 9.00

Na de overdracht van de nachtdienst is het tijd om mijn patiënten te zien en de medicatie van 8 uur te delen. Ondertussen wacht ik op een belletje van de zaalarts dat ik artsenvisite mag lopen. Tijdens de artsenvisite vertel ik hoe het met mijn patiënt is gegaan sinds gistermiddag en bespreken we ontslagdata en zorgplannen. Het is mijn taak om te kijken of alle ontslagtaken zijn voldaan. Denk aan de artsenbrief, de juiste medicijnrecepten voor thuis, poliafspraken etc. 

9.00 - 10.30

Na de artsenvisite is het tijd om mijn patiënten te ondersteunen in het beginnen met wassen en aankleden. Vaak hebben mijn patiënten hun ontbijt dan net op. Voor patiënt B komt de stomaverpleegkundige langs. Zij gaat meneer helpen met het verzorgen van het stoma tijdens het douchen. Het verzorgen van de wond doe ik wanneer meneer klaar is met douchen. 

Mevrouw A, mag nog niet douchen vanwege de verse wondjes. Vandaag help ik mevrouw met het vervangen van de pleisters, kijk ik of de wondjes ontstekingsverschijnselen tonen en of de huid rondom de borst niet gezwollen is. De wonden zien er netjes uit, de borst is goed soepel en ik instrueer mevrouw bij welke symptomen zij contact moet opnemen met de poli. Terwijl mevrouw zich gaat wassen aan de wastafel, verzamel ik papieren met daarop de poliafspraken en de adviezen voor thuis. Zodra een familielid is gearriveerd, mag mevrouw naar huis. 

Op de plek waar mevrouw A lag, wordt er nu schoon gemaakt. Zodra deze plek schoon is, komt er een spoedplekje vrij voor een patiënt die mogelijk opgenomen kan worden voor een operatie via de spoedeisende hulp. Mevrouw C en D zijn vanochtend opgenomen via de nuchtere opname afdeling en worden door de verpleegkundigen daar naar de operatiekamer gebracht. Ik zie deze patiënten pas na de operatie. Mevrouw C werd om 8 uur naar de operatiekamers gebracht. Om 10 uur is mevrouw D aan de beurt. Ik reken dan uit rond welk tijdstip ik deze twee patiënten zou kunnen verwachten. 

Meneer B is klaar met douchen en ik verzamel de benodigde spullen voor de wondzorg. Het spoelen van de wond hoeft niet meer gedaan te worden, omdat meneer heeft gedoucht. Ik observeer de wond. De wond is mooi doorbloed, ik zie een heel klein laagje geel beslag, de wond ruikt niet en meneer heeft er weinig pijnklachten aan. Meneer heeft daarnaast ook geen koortsklachten. Dus verbind ik de wond weer zoals de wondverpleegkundige dat heeft voorgeschreven. Deze zorg rapporteer ik alvast in het dossier. Meneer vertelt mij dat hij vandaag voor het eerst de volledige stomazorg zelfstandig heeft gedaan onder supervisie. Voor patiënten die net een stoma hebben gekregen is het belangrijk om zo veel mogelijk zelf de regie te behouden, maar ook is het belangrijk ze te ondersteunen op het mentale gebied. Van de ene op de andere dag een stoma krijgen, kan mentaal erg zwaar zijn.

11.00-12.30

Na mijn koffiepauze ga ik al mijn patiënten langs om de vitale gegevens te meten, pijnscores uit te vragen en zo nodig pijnmedicatie klaar te maken. Ondertussen is mevrouw C terug van haar operatie. Op de afdeling komt zij op de monitor te liggen. Elk uur wordt de bloeddruk, hartslag en saturatie gemeten. Na een gastric bypass hebben patiënten vaak een pijnlijk, drukkend gevoel boven in de buik en op de borst. Dit komt door het gas dat is gebruikt tijdens de operatie. Voor mevrouw is het belangrijk om na aankomst op de afdeling uit bed te gaan en naar toilet te lopen of aan te gaan kleden zodat dit gas kan wegzakken. Mevrouw C wilde gelijk naar toilet. De eerste keer loop ik altijd mee voor de veiligheid, omdat mw al een aantal uur plat heeft gelegen.

13.00-15.30

Na de lunchpauze komt ook mijn laatste patiënt terug van de operatie. Mevrouw D is nog erg misselijk en slaperig. Terug op de afdeling geef ik haar Zofran via het infuus, sluit haar aan aan de monitor en laat haar eerst even op het randje van het bed zitten. Ik help mevrouw met het aantrekken van een pyjama en stel voor dat ik haar 1e contactpersoon bel om te vertellen dat zij weer terug is op de afdeling, maar nog te moe om contact op te nemen. Na de lunchpauze is er nog tijd om een korte vragenlijst in te vullen voor de artsen. Hier schrijf ik nog even op of de thuismedicatie en Fraxiparine voor de twee vrouwen C en D nog voorgeschreven kunnen worden, zodat de avonddienst hier niet meer over na hoeft te denken. De dag is bijna voorbij en ik rapporteer mijn laatste dingetjes. Ik loop nog even langs meneer B om gedag te zeggen en om het stomazakje en de wond nog een keer te bekijken. Als laatste loop ik nog naar de twee vrouwen die een gastric bypass hebben gehad. Als alles er goed uit ziet, wens ik beide veel succes met de nieuwe leefstijl en daarnaast ook dat zij moeten genieten van de dag naast het strenge dieet. 

Nog een tip: een hart onder de riem steken met een grapje hier en daar wordt vaak erg gewaardeerd door patiënten. Het geeft mijn patiënten een positief gevoel en een lach op hun gezicht. Opgenomen worden in het ziekenhuis kan spannend zijn. Als verpleegkundige ben je er naast de zorg ook voor om te zorgen dat de patiënt zich op zijn gemak voelt en laagdrempelig contact met je opneemt wanneer die behoefte er is. 

Laatste tip! Wacht niet tot 15.00 met het maken van rapportages. Neem bij elk zorgmoment je papiertje of computer mee en schrijf alvast op wat je ziet en hoort, zodat je dat op een later moment niet meer kunt vergeten. Om 15.50 is het tijd om over te dragen aan de avonddienst. Mijn spoedplek is vandaag niet opgevuld. Ik draag over dat deze kamer al schoon is en er mogelijk nog een patiënt bij kan komen. Zodra de avonddienst geen vragen meer voor mij heeft, kan ik naar huis gaan. 

Femke Femke is 21 jaar oud en werkzaam als gediplomeerd verpleegkundige op de afdeling chirurgie. Als beginnend verpleegkundige gaat er een grote wereld voor haar open, hier zal Femke regelmatig haar ervaringen over delen.

Laat een reactie achter