In gesprek met ... Lina Al-Hassany over de pocket EHBO
Binnenkort komt de nieuwe pocket EHBO uit! Redacteur Lina Al-Hassany werd geïnterviewd door onze blogger Isa. Over de pocket, de studie geneeskunde en Lina's toekomstplannen.
Kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Lina, 26 jaar, en ik woon in Rotterdam. Ik ben net afgestudeerd als basisarts en heb naast geneeskunde ook de research master health sciences gedaan. Ik werk nu als ANIOS bij de jeugdpsychiatrie in het Sophia kinderziekenhuis, wat ik heel erg leuk vind. Daarnaast heb ik me altijd bezig gehouden met veel commissies en vrijwilligerswerk, onderwijs en trainingen geven, etc. Tijdens mijn studie geneeskunde kwam ik bij Compendium Geneeskunde terecht voor de sociale geneeskunde, de boekenreeks 2.0 en na een tijdje heb ik gesolliciteerd voor de pocket EHBO.
Tijdens de studie geneeskunde wilde ik kinderarts worden. Via de IFMSA kwam ik bij Teddy Bear Hospital terecht. Ik ben twee jaar nationaal coördinator geweest en heb alle steden gezien. Via mijn werk in het bestuur van STOLA (gericht op tropengeneeskunde) kwam ik, via kindergeneeskunde en gynaecologie, bij seksuele gezondheid en rechten terecht.
Ik ging vroeg in mijn studie al werken bij de adolescentenkliniek van het Erasmus MC, een jongerenafdeling van de volwassenpsychiatrie, en heb de minor kinder- en jeugdpsychiatrie in Leiden gedaan. Tijdens de coschappen kwam ik er echt achter dat psychiatrie mijn vak is en nu als ANIOS weet ik zeker dat ik psychiater wil worden.
Uiteindelijk ben je bij de pocket EHBO terecht gekomen. Hoe ging dat?
Ik vond het coschap huisartsgeneeskunde heel leuk en heb ook bij HAP gewerkt als baliemedewerker en triagist. Ik vond het acute en spoedeisende aspect heel leuk. Dus meewerken aan de pocket Huisartsgeneeskunde had ik ook leuk gevonden, maar de pocket EHBO is veel meer gericht op iedereen. Dus als je op een feestje bent en je weet niet zo goed wat je moet doen, dan kun je de pocket goed gebruiken. EHBO moet je gewoon kunnen en weten, ook als psychiater.
Toen ik de vacatures voor de pocket EHBO zag, heb ik gesolliciteerd als auteur. Ik werd echter gevraagd voor redactie. Het is een leuke taak, want het is een hele nieuwe pocket met veel aanpassingen, in een ander format met veel ruimte voor brainstormsessies. Ik had al ervaring als auteur. Als redactie mag je nadenken over het gehele proces in plaats van alleen uitvoeren. Je stuurt de auteurs aan en kijkt na.
Waar bestond jullie team verder nog uit?
Naast auteurs hebben we een illustratieteam onder leiding van Jasmijn, dat nieuwe afbeeldingen heeft gemaakt, een klankbordgroep met SEH-artsen, specialisten en hebben we nauw samengewerkt met het Rode Kruis. Veerle, Romée en Pauline als eindredactie en Melanie als projectmanager. Ook Ghorzang heeft geholpen met het Vlaamse gedeelte. Het is een kleine pocket, maar er zit een heel groot team achter.
Hoe heb je de coschappen ervaren?
Ik merkte al snel dat de snijdende vakken niet mijn ding waren. Vooral bij kindergeneeskunde vond ik de SEH-diensten heel leuk om te doen. Ik vond huisartsgeneeskunde en sociale geneeskunde op het ASZ het leukst. Ik merkte dat ik meer thuis ben in een niet-ziekenhuissetting, op straat of met mensen in gesprek gaan.
Heb je de pockets van Compendium geneeskunde gebruikt tijdens de coschappen?
Ja, bij alle coschappen gebruikte ik zowiezo de DD-rijtjes of om even snel een ziektebeeld op te zoeken.
In welke zin heb je de pocket EHBO gemist tijdens de coschappen?
Het is echt een pocket om thuis te hebben of mee te nemen als je op vakantie gaat, of om als cadeau te geven aan je huisgenoten. En voor specialismen als psychiatrie is het fijn om ook op de hoogte te blijven van de EHBO.
In welke zin verschilt de pocket EHBO van de pocket acute geneeskunde?
Heel veel. De pocket Acute geneeskunde is gebaseerd op de setting in het ziekenhuis. Je wilt een DD stellen en een behandeling en beleid bepalen. De pocket EHBO is geschreven voor het moment daarvóór, voordat de ambulance er is. Het gaat niet om de diagnose, maar de handeling bij bepaalde klachten en wanneer je wie moet bellen. Het is de setting buiten het ziekenhuis met weinig middelen (bijvoorbeeld geen stethoscoop of glucosemeter).
Denk je dat de pocket EHBO een breder publiek kan bereiken?
Iedereen is welkom om de pocket te kopen, maar het boek is wel gericht op de doelgroep binnen de zorg. De meeste handelingen mogen in principe door iedereen uitgevoerd worden. Als een handeling alleen voor BIG-geregistreerden is, dan staat het erbij vermeld in de pocket. Het is namelijk een burgerplicht om te reanimeren of hulp te verlenen wanneer nodig!
De meeste handelingen mogen in principe door iedereen uitgevoerd worden. Als een handeling alleen voor BIG-geregistreerden is, dan staat het erbij vermeld in de pocket.
Stond de pocket EHBO ook in de reeks? Waarom is deze pocket een aanvulling is op de boeken van Compendium?
Nee, alles is nieuw geschreven. We hebben lang nagedacht hoe we de inhoud het beste kunnen presenteren en hoe we ons kunnen onderscheiden van andere EHBO boekjes. De andere boekjes zijn heel erg op diagnoses gericht, terwijl wij veel meer gericht zijn op de ABCDE en klachtenpresentatie, volgens de compendiumstijl met veel tabellen en illustraties. Daarnaast is de doelgroep mensen in de zorg. Als je je onzeker voelt op het gebied van EHBO, dan is dit een super fijne pocket. Iedere geneeskundestudent of arts heeft wel eens op een feestje gestaan waar hij of zij moest handelen bij bijvoorbeeld een wond. Dan is het fijn als je dat even op kunt zoeken. Daarnaast staat de reanimatie erin. Een universeel boekje dat voor iedereen in de zorg handig is.
Iedere geneeskundestudent of arts heeft wel eens op een feestje gestaan waar hij of zij moest handelen bij bijvoorbeeld een wond. Dan is het fijn als je dat even op kunt zoeken.
Is de pocket EHBO ook onderdeel van het project ‘inclusief’?
Ja, alle afbeeldingen zijn inclusiever gemaakt en wat bijzonder is, is dat de pocket heel veel illustraties heeft. Deze tekeningen zijn gemaakt volgens onze richtlijnen van diversiteit. De meest recente richtlijnen van 2021 zijn gebruikt. En ook deze pocket krijgt de ronde hoekjes.
Heb je nog andere ambities binnen Compendium?
Dit was mijn eerste pocket. Het lijkt me leuk om door te gaan binnen Compendium. Het lijkt mij ook leuk om binnen de community van de pocket verder te gaan of met bijvoorbeeld online modules. Ik zou daarnaast wel mee willen werken aan een pocket Seksuologie vanuit mijn interesse in seksuele gezondheid en rechten. Binnen urologie en gynaecologie wordt hier weinig op ingegaan, dus het lijkt mij heel erg leuk als we daar in de toekomst wat mee kunnen doen.
Wanneer kunnen we de pocket verwachten?
De pocket is uitgesteld van maart, naar juli, naar september. Op 9 september, Wereld Eerstehulpdag, wordt de pocket gepubliceerd.
Wil jij de pocket EHBO als een van de eersten in je brievenbus hebben? Bestel 'm hier. Je krijgt dan ook nog eens 20% korting!
Lina Al-Hassany werd geïnterviewd door Isa van Andel, geneeskundestudent en blogger bij Compendium Geneeskunde. Wil je meer weten over Lina, Isa, of de pocket EHBO? Neem contact op via de Compendium Community, of reageer op deze blog. Je kunt ook mailen naar klantenservice@compendiumgeneeskunde.nl.