Nina Houben

In gesprek met… Maud Vesseur, auteur van de pocket Dermatologie

In gesprek met… Maud Vesseur, auteur van de pocket Dermatologie

Dit interview staat in het teken van de gloednieuwe pocket Dermatologie van Compendium Geneeskunde. Een kleine, maar dikke pocket met alle aandoeningen binnen het vakgebied Dermatologie, die gemaakt is voor in de witte jas. Wij gingen in gesprek met een van de auteurs van deze pocket, de enthousiaste 22-jarige Maud Vesseur. Wat maakt deze pocket en het vakgebied Dermatologie nu zo leuk?

Een voorstelrondje…

Maud Vesseur is opgegroeid op het melkveebedrijf van haar ouders in Zeeland. Na het afronden van haar middelbare school verruilde ze Zeeland voor het prachtige Maastricht en is ze daar in 2016 begonnen aan de studie Geneeskunde. Tijdens haar bachelor heeft ze een bestuursjaar gedaan bij de Medische Studie Vereniging Pulse en voltooide deze alleskunner ook het FHML Honours Programme. Afgelopen zomer is ze begonnen aan de master Geneeskunde, waarvoor ze nu bezig met haar coschap Chirurgie. Naast haar studie is Maud werkzaam als verzorgende op een revalidatie afdeling voor ouderen. Daarbij is zij in het weekend vaak te vinden op het voetbalveld of op het melkveebedrijf van haar ouders om vers gemaakt ijs te verkopen.

Wanneer wist je dat je geneeskunde wilde studeren?

“Dat weet ik eigenlijk niet meer zo goed. Bij ons in de familie doet niemand iets in deze richting, maar ik weet wel dat ik het vroeger al erg leuk vond om naar programma’s als Ingang Oost en Spoed te kijken op televisie en dat is eigenlijk altijd zo gebleven.” Zo raakte Maud al op jonge leeftijd enthousiast over het vak en wist ze; dit wil ik later zelf ook! Daarnaast sprak het haar erg aan om mensen te kunnen helpen.

Aangezien je de Pocket Dermatologie hebt geschreven, wil je zelf ook dermatoloog worden?

“Nee, eigenlijk niet. Tijdens mijn coschap Interne Geneeskunde heb ik twee weken meegelopen op de afdeling Dermatologie, wat ik wel als erg leuk heb ervaren. Ondanks dat het een heel breed specialisme is met enorm veel verschillende diagnoses wat mij erg interesseert, denk ik toch niet dat ik later dermatoloog zal worden.”

Welk specialisme heeft wel jouw voorkeur?

“Ik neig nu meer naar traumachirurgie of orthopedie. Daarom ben ik vrij recent gestart met een onderzoekstraject bij de afdeling Orthopedie en de afdeling Traumatologie in het Zuyderland Medisch Centrum. Naast dat ik later graag in de kliniek wil werken, zou het mij ook erg leuk lijken om één dag per week te besteden aan het verrichten van wetenschappelijk onderzoek binnen mijn vakgebied.”

Wanneer ben je begonnen met schrijven voor Compendium Geneeskunde?

Halverwege het derde jaar van haar bachelor zag Maud op Instagram een bericht van Compendium Geneeskunde voorbijkomen dat ze op zoek waren naar auteurs voor Compendium 2.0. Na haar sollicitatie, schreef Maud mee aan het hoofdstuk Dermatologie voor de nieuwe reeks. Toen daarna bleek dat er ook een pocketversie Dermatologie aan zat te komen, zei ze gelijk volmondig ‘ja’. Het afgelopen haf jaar heeft ze zich, samen met de andere auteurs Linde Goijen en Nadine Hoonhout, beziggehouden met het schrijven van deze nieuwe pocket.

Hoe was het om de pocket Dermatologie na al jullie werk op de mat te zien liggen?

“Superleuk! Ik was thuis toen mijn moeder riep dat er een pakketje voor mij was bezorgd. Ik was in de veronderstelling dat ik niets had besteld, dus verwachtte geen post. Mijn moeder kwam naar mij toe met de boodschap dat ik dit pakketje waarschijnlijk toch wel in ontvangst wilde nemen. Het was namelijk de nieuwe pocket!”

"Superleuk om de pocket Dermatologie op de mat te zien vallen!"

Waarin is de pocket een verrijking ten opzichte van de reeks Compendium Geneeskunde 2.0?

Het handigste aan de pocket vindt Maud toch wel dat hij in de witte jas past, waardoor je de pocket altijd bij de hand hebt en in een klinische setting meteen kunt toepassen. Ook de dermatologische statusvoering wordt behandeld in de pocket, iets wat niet in de reeks staat.

Als laatste, wat is jouw beste tip voor de coassistent?

“In Maastricht heb je geen apart coschap Dermatologie, waardoor dit onderwerp onderbelicht is in de master. Mijn beste tip is daarom natuurlijk het aanschaffen van de pocket! Daarnaast is het bij het specialisme Dermatologie heel belangrijk om de afwijkingen goed te observeren en duidelijk op te schrijven wat je ziet, hiervoor is PROVOKE natuurlijk erg handig!

Beknopt CV:

Maud Vesseur CV 1
Nina Houben Nina Houben is 22 jaar oud en studeert Geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Naast haar studie werkt ze op de afdeling Gynaecologie. In februari vertrok ze naar Portugal voor een klinische stage op de NICU voorafgaand aan haar coschappen, maar moest door de corona-uitbraak vroegtijdig terugkeren. Weer in Nederland blogt zij voor Compendium Geneeskunde en zal zij hier haar ervaringen delen.

Laat een reactie achter