Gynaecologie en obstetrie Compendium Geneeskunde

Kennis van de Gynaecologie en obstetrie

De discipline Gynaecologie en obstetrie is een zeer breed vakgebied. Binnen de Gynaecologie worden vrouwen met onder andere menstruatiestoornissen en vruchtbaarheidsproblematiek behandeld, maar ook urogynaecologie en oncologie komen aan de orde. De Obstetrie, ook wel Verloskunde, omvat de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Hierbij staat naast mogelijke pathologie ook de fysiologische zwangerschap centraal. Zo is de Gynaecologie en obstetrie naast beschouwend, ook een snijdend vak. Denk bijvoorbeeld aan een sectio caesarea (keizersnede) of een myoomenucleatie. Compendium Geneeskunde zorgt voor een helder overzicht in de fysiologie en pathologie van de Gynaecologie en obstetrie.

boekenreeks 35 disciplines geneeskundeboek Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

De basis van de Gynaecologie en obstetrie kun je terugvinden in boek 2 van de reeks Compendium Geneeskunde. Hierin wordt de herkenbare opbouw van de Compendiumboeken gevolgd en de kern van de Gynaecologie en obstetrie besproken. Onder andere de anatomie en embryologie van de vrouwelijke genitalia, de fysiologie en de pathofysiologie worden hierin beschreven. Zo heb je zowel de juiste basiskennis als handvatten voor de praktische obstetrische handelingen.

Stap 2: oefenen

Om te oefenen met de discipline Gynaecologie en obstetrie, staan in de boekenreeks Compendium Geneeskunde vragen om jezelf te testen. Daarnaast kun je ons volgen op social media, met dagelijks een portie oefenvragen.

Zodra er flashcards beschikbaar zijn voor Gynaecologie en obstetrie vind je de link hier! We hebben wel al topseries flashcards over Neurologie,Traumachirurgie & Orthopedie en Cardiologie en Longgeneeskunde.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op een afdeling of polikliniek Gynaecologie en obstetrie of op de verloskamers kun je veel verschillende patiënten en ziektebeelden tegenkomen: van fysiologische bevallingen tot afwijkingen tijdens de zwangerschap en van menstruatiestoornissen tot maligne tumoren. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. Patronen herkennen leer je het best in de praktijk. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. Wat je precies nodig hebt op de wervloer en tips van onze studenten en artsen, hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

pocket zakboek gynaecologie Compendium Geneeskunde

De pocket Gynaecologie en obstetrie

Hoe fijn is het om de basiskennis op zak te hebben met de pocket Gynaecologie en obstetrie? In het boekje zoek je snel informatie op die je even was vergeten of die je kan helpen bij het klinisch redeneren.

De pocket Gynaecologie en obstetrie, gecheckt door gynaecologen, is in 2020 helemaal herzien volgens de nieuwe richtlijnen. Daarnaast is de kliniek meer geïntegreerd en zijn er afbeeldingen, bijlagen en differentiaaldiagnoses toegevoegd.

Gynaecologie in één oogopslag

De zakkaartjes Gynaecologie en obstetrie zijn makkelijk mee te nemen in je witte jas. Pak de kaartjes uit je zak en zie in één oogopslag de belangrijkste punten van het vak. Op de zakkaartjes staan onder andere de beschrijving van een sectio caesarea en een voorbeeldstatus voor zowel de Gynaecologie als de Obstetrie. De zakkaartjes zijn te bestellen bij de pocket of online te downloaden.

Een echte must-have voor iedere co-assistent!

Tijdens mijn coschap heb ik zò ontzettend veel gebruik gemaakt van de pocket Kindergeneeskunde: de DD’s en overzicht met verschillende aandoeningen. Al snel volgden de pockets Gynaecologie + obstetrie en Acute geneeskunde. Een aanrader voor alle (toekomstige) zorgprofessionals!


Nynke, Nijmegen

Kort maar krachtig

De boeken zijn super nuttig voor de coschappen. De informatie is kort maar krachtig verzamelt. Een digitale toegang zou het perfect maken! Want op de afdelingen heb je als co niet altijd je eigen werkplek.

Top

Zo handig die boekjes van jullie. Ik adviseer dit altijd aan mijn leerling-verpleegkundige. En dan vooral die met obstetrie te maken heeft.


Maid, Klooster

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij Gynaecologie en obstetrie:

Compendium Geneeskunde student arts tas dokterstas stijlvolle dokterstas

Een stijlvolle dokterstas

VanVeer maakt prachtige leren dokterstassen. Klik hier om jouw eigen tas te ontwerpen, en gebruik "compendium_geneeskunde" voor 5% korting.

klompen coschappen compendium geneeskunde

Klompen

Klompen gebruik je wanneer je op de verloskamers of op het OK-complex bent. Klik hier voor medische klompen.

speculum Compendium Geneeskunde

Speculum

Een speculum wordt veel gebruikt in de gynaecologie en obstetrie en kun je gebruiken bij bijvoorbeeld een uitstrijkje. Deze zal aanwezig zijn in het ziekenhuis of in de huisartsenpraktijk. Tegenwoordig worden in de praktijk vaak plastic specula gebruikt. Er is zelfs een speculum met een lampje. Super handig voor een goede inspectie!

Opleiding Gynaecoloog

De opleiding tot gynaecoloog duurt zes jaar en kan op verschillende plekken in Nederland worden gedaan. Meer hierover lees je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

 • - Gynaecologie en obstetrie is een vrij praktisch vak. Artsen vinden het tijdens dit coschap dan ook fijn als je initiatief toont en zelf veel probeert te doen.
  - Probeer het speculumonderzoek zo veel mogelijk te oefenen, maar voer gynaecologisch onderzoek nooit uit zonder supervisie.
  - Bereid de anatomie van de operaties waar je bij mag zijn goed voor. Zo leer je meer van de operatie zelf.
  - Vraag bij een sectio of je ook eens mag hechten. Vaak zijn er veel sectio's op dezelfde dag gepland, waardoor je die kans best krijgt.
  - Een dienst op de verloskamers is nooit hetzelfde. Probeer met zowel verloskundigen als gynaecologen mee te lopen. En mocht dit bij jouw universiteit niet verplicht zijn, vraag eens of je een nachtdienst mag meelopen.
  - Geef aan wat je graag wil leren aan het begin van de dag en hoe. Bijvoorbeeld: ik wil vandaag bij iedere zwangere vrouw de handgrepen van Leopold doen, zodat ik goed leer voelen hoe de baby in de buik ligt.
  - Op de verloskamers moeten de CTG's meerdere keren per dag beoordeeld worden. Doe dit vooral zelf en vraag om feedback aan de verloskundigen en artsen.
  - In de reeks vind je handige schema's voor klinisch redeneren. Pak deze er bijvoorbeeld bij als je een vrouw op je spreekuur hebt met vaginaal bloedverlies.
  - Train jezelf om altijd eerst zelf na te denken. Probeer dus altijd een differentiaaldiagnose en behandelvoorstel te maken voordat je overlegt met een arts.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

 • - Zoek een PhD-traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promotor

  - Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina. t

neurologie verdieping compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Gynaecologie en obstetrie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Gynaecologie en obstetrie.

podcast gynaecoloog Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Afl. 25 Gynaecoloog-perinatoloog Dr. Roel de Heus

Over de actie in de verloskamers en de dagelijkse betovering van nieuw leven.
Ga naar de podcast

podcast gynaecoloog Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Afl. 5 Gynaecoloog Dr. Annelies Bos

Alles over de voorplantingsgeneeskunde en de rol van patiënt-coaching.

Ga naar de podcast

podcast podcast gynaecoloog Compendium Geneeskunde

Willemijn de Graaf

Gynaecologische buikpijn

Drie afleveringen over gynaecologische buikpijn.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Gynaecologie en obstetrie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

deGynaecoloog

Een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en een bron van
betrouwbare (patiënten)-informatie.
Ga naar de site

NVOG

Officiële website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Hier vind je meer informatie over de meest recente richtlijnen, maar ook over de opleiding of wat voor onderzoeken er gedaan worden.
Ga naar de site

Touch Surgery

Download de app in de App
Store om op een interactieve manier verschillende operaties te doorlopen.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Gynaecologie en obstetrie.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Gynaecologie en obstetrie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Gynaecologie en obstetrie waren niet mogelijk geweest zonder:

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0
  Auteurs: Kelly Stevens (Universiteit Maastricht) & Lizzy-Sara Zöllner (Rijksuniversiteit Groningen)

  Compendium Geneeskunde reeks 2.0
  Redactie: Gwen Vuurberg (Rijnstate)
  Auteurs: Paul Hendriks (Universiteit Antwerpen), Floortje Opperman (Vrije Universiteit Amsterdam), Guusje Peters (Universiteit van Amsterdam)
  Met dank aan: Hagma Workel (Rijksuniversiteit Groningen), drs. L.G.H. Cornelissen (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven), prof. dr. S. Han (gynaecoloog, UZ Leuven), dr. T.H.M. Hasaart (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven) & prof. dr. B.C. Schoot (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven en UZ Gent)

  Pocket Gynaecologie en obstetrie
  Redactie: Carlijn Veldman (AIOS Longziekten) & Gwen Vuurberg (Rijnstate)
  Auteurs: Paul Hendriks (Universiteit Antwerpen), Floortje Opperman (Vrije
  Universiteit Amsterdam), Guusje Peters (Universiteit van Amsterdam), Hagma Workel (UMC Groningen)

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0
  Susan Deelstra, Koen Ketelaars, Esther Simons, Floris Sintenie

  Compendium Geneeskunde reeks 2.0

  Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Astrid Feikema, Iza Hogenelst, Dite de Jong, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Sibylle Lange, Esther Simons, Floris Sintenie, Carlijn Sturm, Isabel Versmissen

  Pocket Gynaecologie en obstetrie
  Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Dite de Jong, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Sibylle Lange, Juliëtte Linskens, Belle van Rosmalen, Esther Simons, Floris Sintenie, Carlijn Sturm, Isabel Versmissen

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0
  Kwaliteit gewaarborgd door: dr. T.H.M. Hasaart (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven) & prof. dr. B.C. Schoot (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven en UZ Gent)


  Compendium Geneeskunde reeks 2.0
  Kwaliteit gewaarborgd door: drs. A.W. Kastelein (Amsterdam UMC), drs. C.H.J.R. Jansen (Amsterdam UMC), drs. S. Dumont (aios, UZ Leuven), drs. K.Y.R. Stevens (aios, UZ Gent), dr. S.M.I. Kuppens (gynaecoloog, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven), dr. G. Kleiverda (gynaecoloog, Flevoziekenhuis, Almere), prof. dr. J.P. Roovers (gynaecoloog, Amsterdam UMC)


  Pocket Gynaecologie en obstetrie
  Met dank aan: drs. J.O.A.M. van Baal (Amsterdam UMC), drs. L.G.H. Cornelissen (Catharina Ziekenhuis), prof. dr. S. Han (UZ Leuven), dr. T.H.M. Hasaart (Catharina Ziekenhuis), prof. dr. L. Lewi (UZ Leuven), dr. S. Lie Fong (UZ Leuven), prof. dr. B.C. Schoot (Catharina Ziekenhuis en UZ Gent), drs. A.W. Kastelein (Amsterdam UMC), dr. S.M.I. Kuppens (Catharina Ziekenhuis), drs. C.H.J.R. Jansen (Amsterdam UMC), drs. S. Dumont (UZ Leuven), drs. K.Y.R. Stevens (UZ Gent), dr. G. Kleiverda (Flevoziekenhuis), prof. dr. J.P. Roovers (Amsterdam UMC), drs. P. Voets (Gelre Ziekenhuizen), dr. J.W. Wilmink (Amsterdam UMC)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen