

Kennis van de Kindergeneeskunde
De discipline Kindergeneeskunde bevat eigenlijk alle andere specialismen. Zo is er o.a. kindercardiologie, kinderpsychiatrie, kinderoncologie en kinderchirurgie. De diversiteit binnen de Kindergeneeskunde zit niet alleen in de grote hoeveelheid subspecialismen, maar ook in de patiënten. Aangezien iedereen tot 18 jaar door de kinderarts behandeld wordt, ziet een kinderarts prematuur geboren baby's, peuters en kleuters, maar ook tieners en adolescenten. Je kunt je voorstellen dat tussen deze verschillende leeftijdsgroepen een grote diversiteit zit in anatomie, pathologie en epidemiologie. Daarnaast verschilt de benaderingswijze en manier van uitleggen ook enorm tussen de verschillende patiënten in de Kindergeneeskunde.
Stap 3: ervaren
De werkvloer op
Op de afdeling of polikliniek Kindergeneeskunde kun je veel variatie vinden in patiënten en verscheidene aandoeningen tegenkomen. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. Wat je precies nodig hebt op de werkvloer en tips van onze studenten en artsen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.
Instrumenten
Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Kindergeneeskunde:

Opleiding Kindergeneeskunde
De opleiding tot kinderarts duurt vijf jaar en kan op verschillende plekken in Nederland worden gedaan. Meer hierover lees je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Meer lezen
Tips voor de praktijk

Stap 4: verdiepen
Wil je je verder verdiepen in de Kindergeneeskunde na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Stichting Hart voor Kindergeneeskunde
Opgericht door Cynthia Vastiampillai en Minela Haskovic, twee enthousiaste artsen met een hart voor de kindergeneeskunde. Hun doel is om medische studenten met interesse voor de kindergeneeskunde, kennis te laten maken met het vakgebied, een netwerk te bieden en advies en coaching te geven over hoe je je kunt profileren binnen de kindergeneeskunde. Door middel van onder andere workshops, trainingen en lezingen bieden zij jou verdieping en brengen zij mensen samen. Hierdoor wordt er een netwerk gecreëerd waarbij zij de gelegenheid krijgen om kennis, ervaring en contacten uit te wisselen. Door middel van hun persoonlijke ervaring geven zij advies en motiveren en helpen zij je om je kennis en capaciteiten te benutten voor de start van jouw medische carrière.
Podcasts
Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Kindergeneeskunde.
Handige sites
Deze handige sites over Kindergeneeskunde worden aanbevolen door onze studenten en artsen:
Blogs
Wil je nog meer weten en verder lezen over de discipline Kindergeneeskunde? Deze blogs helpen je daarbij.
Video's
Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Kindergeneeskunde.
CoMaster x Compendium Geneeskunde
In samenwerking met CoMaster maken wij ook video's. In deze video bespreken we het neurologisch onderzoek bij een kind. Daarnaast zijn op het kanaal ook filmpjes te vinden over het lichamelijk onderzoek van hart en longen en klinisch rederen over dyspneu en buikpijn bij kinderen. Filmpjes vind je op de disciplinepagina van de Kindergeneeskunde, maar binnenkort ook bij andere disciplines. Abonneer je op ons YouTube kanaal en blijf op de hoogte.
Stap 5: verbinden
Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Kindergeneeskunde? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.
Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.
Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.
Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.
Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.
Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.
Iedereen mag gratis lid worden van onze community!
Met dank aan
Onze boeken over de Kindergeneeskunde waren niet mogelijk geweest zonder:


100% voorbereid
>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.
✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen