Alles over Kindergeneeskunde Compendium Geneeskunde

Kennis van de Kindergeneeskunde

De discipline Kindergeneeskunde bevat eigenlijk alle andere specialismen. Zo is er o.a. kindercardiologie, kinderpsychiatrie, kinderoncologie en kinderchirurgie. De diversiteit binnen de Kindergeneeskunde zit niet alleen in de grote hoeveelheid subspecialismen, maar ook in de patiënten. Aangezien iedereen tot 18 jaar door de kinderarts behandeld wordt, ziet een kinderarts prematuur geboren baby's, peuters en kleuters, maar ook tieners en adolescenten. Je kunt je voorstellen dat tussen deze verschillende leeftijdsgroepen een grote diversiteit zit in anatomie, pathologie en epidemiologie. Daarnaast verschilt de benaderingswijze en manier van uitleggen ook enorm tussen de verschillende patiënten in de Kindergeneeskunde.

geneeskundeboeken 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw kennis. De basis van de Kindergeneeskunde vind je in boek 5 van de boekenreeks Compendium Geneeskunde, waarin de kern overzichtelijk wordt samengevat. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Met deze basis kun jij in de praktijk onder andere leren patronen te herkennen.

pocket zakboek Kindergeneeskunde Compendium Geneeskunde

Stap 2: oefenen

Wil jij oefenen met de Kindergeneeskunde?

Dat kan! Om te oefenen met de discipline Kindergeneeskunde: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft. Zodra er flashcards beschikbaar zijn voor de Kindergeneeskunde vind je de link hier!

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op de afdeling of polikliniek Kindergeneeskunde kun je veel variatie vinden in patiënten en verscheidene aandoeningen tegenkomen. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. Wat je precies nodig hebt op de werkvloer en tips van onze studenten en artsen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

pocket zakboek kindergeneeskunde Compendium Geneeskunde

De pocket Kindergeneeskunde

De pocket Kindergeneeskunde behandelt alles wat je moet weten over de zorg rondom- en het behandelen van jonge kinderen. De pocket past precies in een witte jas en is daarom zeer geschikt om snel te raadplegen tijdens je dienst. De pocketversie bevat dezelfde relevante informatie uit de Compendium boekenreeks, maar is uitgebreid met algemene hoofdstukken inclusief handige tips, ruimte voor aantekeningen, differentiaaldiagnoses en afbeeldingen. Deze pocket is het meest relevante zakboek voor kinderverpleegkundigen en -artsen. De pocket is zo opgebouwd dat kinderverpleegkundigen en -artsen tijdens hun dienst razendsnel en overzichtelijk de informatie kunnen opzoeken die zij nodig hebben. In de pocket vind je onder meer de anatomie en fysiologie van kinderen, aandoeningen van kinderen (van embryo tot jongvolwassene) en behandelingen.

Neurologie zakkaartje gratis Compendium Geneeskunde

Zakkaartjes

Zakkaartjes bevatten de belangrijkste informatie over een discipline op één of twee kaartjes voor in de witte jas.

Benieuwd welke zakkaartjes je nu al kan downloaden?

Een echte must-have voor iedere co-assistent!

Ik heb een tijdje geleden de pocketversie van Kindergeneeskunde besteld, en wat was dit een uitkomst! Tijdens mijn coschap zò ontzettend veel gebruik gemaakt van de gecategoriseerde DD’s en overzicht met verschillende aandoeningen. Een aanrader voor alle (toekomstige) zorgprofessionals!


Nynke, Groningen

Compact en duidelijk, bevat alle essentiële informatie!

Dit boekje is erg handig ter voorbereiding en tijdens het coschap kindergeneeskunde. Het bevat alle nuttige informatie in een notendop. De afbeeldingen/illustraties zijn ook erg verhelderend. Daarnaast zitten er handige schema’s en een voorbeeld status bij.


E, Nijmegen

Aanwinst!

Goede aanvulling op de eerste editie. Vooral huisartsgeneeskunde en kindergeneeskunde zijn echt een aanwinst.


Nadia, Nijmegen

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Kindergeneeskunde:

lampje neurologie hersenzenuwen compendium geneeskunde

Lampje

Een lampje gebruik je om de hersenzenuwen te testen, zoals de pupilreflex, of om goed in de mond te kunnen kijken. Klik hier voor ons favoriete lampje.

neurologie stemvork compendium geneeskunde

Stemvork

Een stemvork gebruik je om de beengeleiding te meten tijdens het neurologisch onderzoek. Klik hier om een stemvork te bestellen.

meurologie reflexhamer compendium geneeskunde

Reflexhamer

Een reflexhamer heb je nodig tijdens het neurologisch onderzoek om de reflexen zoals bijv. de kniepeesreflex te testen. Klik hier om een reflexhamer te bestellen.

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Een stethoscoop gebruik je om te luisteren naar bijvoorbeeld het hart en de longen. Het is handig deze altijd op zak te hebben. Klik hier voor onze favoriete stethoscoop.

Opleiding Kindergeneeskunde

De opleiding tot kinderarts duurt vijf jaar en kan op verschillende plekken in Nederland worden gedaan. Meer hierover lees je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

  • - De Kindergeneeskunde is een zeer divers vak. Het is belangrijk om veel te oefenen. Je zal merken dat verschillende patiëntengroepen om verschillende benaderingsmethoden vragen. Hier zal je gaandeweg steeds beter in worden.

    - Geef aan het begin van de dag aan wat je graag wil leren en hoe. Bijvoorbeeld: "ik wil vandaag zoveel mogelijk patiënten op de Spoedeisende Hulp zelf in kaart brengen".

    - Train jezelf om altijd eerst zelf na te denken. Probeer dus altijd een differentiaaldiagnose en behandelvoorstel te maken voordat je overlegt met een arts.

    - In de reeks vind je handige schema's voor klinisch redeneren. Pak deze er bijvoorbeeld bij als je een patiënt hebt met acute buikpijn of dyspneu.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina

neurologie verdieping compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Kindergeneeskunde na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Stichting Hart voor Kindergeneeskunde

Opgericht door Cynthia Vastiampillai en Minela Haskovic, twee enthousiaste artsen met een hart voor de kindergeneeskunde. Hun doel is om medische studenten met interesse voor de kindergeneeskunde, kennis te laten maken met het vakgebied, een netwerk te bieden en advies en coaching te geven over hoe je je kunt profileren binnen de kindergeneeskunde. Door middel van onder andere workshops, trainingen en lezingen bieden zij jou verdieping en brengen zij mensen samen. Hierdoor wordt er een netwerk gecreëerd waarbij zij de gelegenheid krijgen om kennis, ervaring en contacten uit te wisselen. Door middel van hun persoonlijke ervaring geven zij advies en motiveren en helpen zij je om je kennis en capaciteiten te benutten voor de start van jouw medische carrière.

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Kindergeneeskunde.

podcast kinderarts Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Prof. Dr. Joost Frenkel over kindergeneeskunde in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Ga naar de podcast

podcast kinderarts Compendium Geneeskunde

Kind bij de Dokter

Kinderarts Gerdine Kamp en
arts-assistent Lotte Heijerman bespreken elke aflevering samen met een kind en ouder een ziektebeeld binnen de kindergeneeskunde volgens het format 3x7: 7 vragen, antwoorden en tips.

Ga naar de podcast

podcast infectieziekten kinderen Compendium Geneeskunde

Medical Innovation Company

Een gesprek over de technische en menselijke aspecten rondom infectieziekten bij kinderen, de IC-zorg voor deze groep en nieuwe zorgconcepten.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Kindergeneeskunde worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

Kinderneurologie

Platform van kinderneuroloog Jolanda Schieving, met praktische tips en neurologische ziektebeelden bij kinderen.

Ga naar de site

Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum is gespecialiseerd in kinderoncologie. Een uniek centrum waar alle hoogcomplexe zorg en onderzoek voor kinderen met kanker bij elkaar komt.

Ga naar de site

NVK

Officiële website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Hier vind je meer informatie over de meest recente richtlijnen, maar ook over de opleiding of wat voor onderzoeken er gedaan worden.

Ga naar de site

Kinderformularium

Website met alle informatie omtrent geneesmiddelengebruik bij kinderen, waaronder dosering van medicatie.

Ga naar de site

Blogs

Wil je nog meer weten en verder lezen over de discipline Kindergeneeskunde? Deze blogs helpen je daarbij.

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Kindergeneeskunde.

CoMaster x Compendium Geneeskunde

In samenwerking met CoMaster maken wij ook video's. In deze video bespreken we het neurologisch onderzoek bij een kind. Daarnaast zijn op het kanaal ook filmpjes te vinden over het lichamelijk onderzoek van hart en longen en klinisch rederen over dyspneu en buikpijn bij kinderen. Filmpjes vind je op de disciplinepagina van de Kindergeneeskunde, maar binnenkort ook bij andere disciplines. Abonneer je op ons YouTube kanaal en blijf op de hoogte.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Kindergeneeskunde? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Kindergeneeskunde waren niet mogelijk geweest zonder:

  • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:

    Redactie: Nina Gelineau
    Auteurs: Emma Berkelbach van der Sprenkel (Universiteit Utrecht) & Nienke Schalij (Vrije Universiteit Amsterdam)
    Met dank aan: Hugo Kraijenhoff (Rijksuniversiteit Groningen)

    Pocket Kindergeneeskunde:

    Redactie: Nina Gelineau
    Auteurs: Emma Berkelbach van der Sprenkel (Universiteit Utrecht), Nina Gelineau (Universiteit van Amsterdam), Sam Peters (Universiteit Maastricht), Elles Revenich (Universiteit Maastricht), Charlotte Verburgt (Universiteit Leiden)

  • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:

    Yente Beentjes, Dagmar Bouwer, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Iza Hogenelst, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Sibylle Lange, Juliëtte Linskens, Hanna van Rheenen, Belle van Rosmalen, Esther Simons, Carlijn Sturm

    Pocket Kindergeneeskunde:
    Yente Beentjes, Dagmar Bouwer, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Maria van Doorn, Floris Duetz, Lotte Dupuis, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Iza Hogenelst, Nicky Janssen, Dite de Jong, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Robin Klabbers, Rosalie Krijl, Sibylle Lange, Juliëtte Linskens, Hanna van Rheenen, Belle van Rosmalen, Esther Simons, Carlijn Sturm, Isabel Versmissen

  • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Kwaliteit gewaarborgd door: L.S.A. Heijerman (Universiteit Utrecht), drs. L.Y. Boekel (Flevoziekenhuis, Almere), drs. R.T. van Uum (Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, UMCU, Utrecht), drs. S.E.I. van der Laan (Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMCU, Utrecht), dr. T.F.W. Wolfs (kinderinfectioloog, Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMCU, Utrecht), dr. K. Koop (kinderarts, Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMCU, Utrecht)

    Pocket Kindergeneeskunde:
    Met dank aan: drs. L.Y. Boekel (Flevoziekenhuis, Almere), drs. W.J.C. Feitz (Amalia Kinderziekenhuis, RadboudUMC, Nijmegen), drs. N.A.J. de la Haye (MUMC+, Maastricht), drs. L.S.A. Heijerman (Universiteit Utrecht), dr. K. Koop (Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMCU, Utrecht), drs. G.P.S. Kraijenhoff (Alrijne Ziekenhuis, Leiderdorp), drs. S.E.I. van der Laan (Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMCU, Utrecht), drs. R.T. van Uum (Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, UMCU, Utrecht), dr. T.F.W. Wolfs (Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMCU, Utrecht)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen