Traumachirurgie Compendium Geneeskunde

Kennis van de Traumachirurgie

De Traumachirurgie en Orthopedie zijn twee verschillende vakgebieden die tegelijk grote overlap kennen. Beiden houden ze zich bezig met de traumadiensten binnen een ziekenhuis van kleine fractuurtjes van een pols tot instabiele wervelfracturen. Bij grotere trauma’s en inwendig letsel zal een patiënt snel bij de Traumachirurgie terechtkomen en bij (semi-)electieve procedures zoals een protheseplaatsing is vaak de Orthopedie in de lead. Binnen ziekenhuizen kunnen afspraken over de hoofdbehandelaar variëren.

geneeskundeboeken boekenreeks 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw kennis. Ken jij de Ottawa ankle rules en de verschillende hechttechnieken? Antwoord op die vragen vind je in boek 4 van de reeks Compendium Geneeskunde, waarin de kern van de Traumachirurgie overzichtelijk wordt samengevat. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Daarmee kun je in de praktijk onder andere leren patronen te herkennen en klinisch te redeneren; vanuit de klacht naar een diagnose.

flashcards Truamachirurgie en orthopedie Compendium Geneeskunde

Stap 2: oefenen

Door de stof te blijven herhalen en jezelf te overhoren zorg je dat je de basis altijd paraat hebt. Overhoor jezelf met de flashcards van Traumachirurgie en Orthopedie om je voor te bereiden op je volgende examen of toets. De compacte kaartjes zijn toegespitst op de belangrijkste onderwerpen, zodat je direct tot de kern komt. Van anatomie tot praktische tips en weetjes, in een pakket van 40 kaartjes. Om te oefenen met de discipline Traumachirugie staan daarnaast in de boekenreeks vragen om jezelf te testen en via onze social media zorgen we dagelijks voor een nieuwe portie oefenvragen.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op de afdeling Traumachirurgie kom je veel variatie tegen, in patiënten en aandoeningen. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.

pocket handboek Traumachirurgie en Orthopedie Compendium Geneeskunde

Pocket Traumachirurgie

Door de overlap te zoeken in de vakgebieden Traumachirurgie en
Orthopedie is in één pocket samengevat wat jij moet weten voor de kleine trauma’s in de dienst. In de pocket wordt op overzichtelijke wijze stilgestaan bij alle aspecten binnen deze disciplines. De pocket behandelt alle informatie die ook in de Compendium Geneeskunde boekenreeks aan bod komt, uitgebreid met alle informatie die je op de werkvloer graag op zak hebt. Naast algemene hoofdstukken, handige tips, ezelsbruggetjes en bijlagen, zoals de SEH traumaopvang status. De pocket past precies in de zak van je witte jas, dus je neemt hem zelfs tijdens je dienst overal mee naartoe.

15% korting bij aankoop van 3 of meer pockets - Compendium Geneeskunde

Pocket Vaat-, hoofd-hals-, thorax- & mammachirurgie

De pocket Vaatchirurgie van Compendium Geneeskunde is het eerste deel van de pocketserie die de volledige discipline Chirurgie behelst. De pocket behandelt de vaatchirurgie, inclusief hoofd-hals, thorax- & mammachirurgie. De informatie die in de pocket Vaatchirurgie aan bod komt, wordt ook uitgebreid besproken in de Compendium Geneeskunde boeken. De pocket is echter uitgebreid met algemene hoofdstukken over de geneeskunde. Daarnaast vind je praktische tips, handige ezelsbruggetjes en ruimte voor eigen aantekeningen.

pocket zakboek GE-chirurgie Compendium Geneeskunde

Pocket GE-chirurgie

De pocket GE-chirurgie van Compendium Geneeskunde is het tweede deel van de Chirurgie-serie en behandelt de discipline Gastro-Enterologische chirurgie. De pocket bevat alle informatie die ook in de Compendium Geneeskunde boeken te vinden is, maar is uitgebreid met meer algemene hoofdstukken en alle informatie die je tijdens je dienst graag op zak hebt. Daarnaast vind je in deze pocket praktische tips, handige ezelsbruggetjes en ruimte voor aantekeningen.

Heel duidelijk en overzichtelijk!

Ik bestelde de pockets Chirurgie op aanraden van een vriend-collega, en ben heel blij met de aankoop. De informatie wordt beknopt, maar toch heel duidelijk en overzichtelijk weergegeven. Wetenschappelijk onderbouwd, en toch verstaanbaar!


Aaron, Vervaecke

Geweldige pockets!

Ik ben een verpleegkundige student op een acute afdeling waardoor ik chirurgie pockets heb besteld. Hierin staat letter-lijk alle informatie in duidelijke taal die jij nodig hebt als zorgprofessional. Een hele dikke aanrader!


STCY, Tilburg

De informatie is in 1 boek overzichtelijk beschreven en weergegeven

Ik gebruik de pocket Traumachirurgie en orthopedie voor mijn fysiotherapie stage. Daarnaast gebruik ik het voor de opleiding geneeskunde. Het is een echte aanrader!


Ipek, Zaandam

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Traumachirurgie:

Gradenboog/goniometer Compendium Geneeskunde

Gradenboog/goniometer

Een gioniometer meet het bewegingsbereik van verschillende gewrichten. Dit wordt ook wel de range of motion genoemd. Met een gioniometer kun je de range of motion van vingers, polsen, ellebogen, armen en knieën meten. Klik hier voor onze favoriete goniometer.

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Een stethoscoop gebruik je om te luisteren naar bijvoorbeeld het hart en de longen. Het is handig deze altijd op zak te hebben. Klik hier voor onze favoriete stethoscoop.

hechtsetn chirurgie Compendium Geneeskunde

Hechtset

Wil je leren hechten dan moet je veel oefenen. Met een hechtset kun je thuis ook oefenen. Klik hier om die te bestellen. Tip: hecht de schil van een banaan om het nog beter te leren.

Klompen

Het is fijn om je eigen klompen aan te schaffen voor de snijdende coschappen. Zo weet je zeker dat er altijd klompen zijn en het zit lekker onder je witte broek. Klik hier voor onze favoriete klompen.

Opleiding Traumachirurgie en orthopedie

De opleiding tot traumachirurg en de opleiding tot orthopedisch chirurg zijn twee verschillende opleidingen. Bij de Traumachirurgie ga je 6 jaar in opleiding tot chirurg waarvan 4 jaar algemene chirurgie en aansluitend 2 jaar differentiatie tot traumachirurg. Meer hierover lees je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

 • - Zorg dat je kennis hebt van de anatomie van het bewegingsapparaat.
  - Klemmen vasthouden op de OK kan saai zijn. Het is wel een uitgelezen kans om de operaties van dichtbij mee te maken (en te leren hechten).

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

 • - Kennis van traumamechanisme helpt beredeneren welke structuren aangedaan zijn.
  - Ken je protocollen zoals het traumaprotocol over de behandeling per type (klein) trauma.

 • - Zoek een PhD traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promoter.

  - Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Traumachirurgie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts.

podcast traumachirurg Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Dr. Marijn Houwert over botbreuken, grote ongevallen en inwendige letsels. En over wat je allemaal moet doen (en laten) om in opleiding te komen.

Ga naar de podcast

podcast Chirurgie Compendium Geneeskunde

Met het Mes aan Tafel

Luke Leenen, traumachirurg in het UMC Utrecht, is een van de founding fathers van het huidige traumazorg systeem in Nederland en weet bovendien alles over rampenopvang. Wat is de rol van het calamiteitenhospitaal?

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Traumachirurgie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

AO Surgery Reference

Over het managen van fracturen, gebaseerd op de huidige klinische principes.

Ga naar de site

Surgery Assistant

Een compleet overzicht van alle behandelingen.

Ga naar de site

NVT

Website van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Traumachirurgie.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Traumachirurgie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Traumachirurgie waren niet mogelijk geweest zonder:

 • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
  Redactie: Gwen Vuurberg
  Auteurs: Ibrahim Oulad Sedik (Radboud Universiteit Nijmegen), Charlotte van Teunenbroek (Rijksuniversiteit Groningen), Astrid Machielsen (Universiteit Maastricht)

  Pocket Traumachirurgie en orthopedie:
  Redactie: Gwen Vuurberg
  Auteurs: Demi Donker (Universiteit Leiden), Nicky Janssen (Universiteit Maastricht), Yessica Yeh (Universiteit Leiden)

 • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:

  Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Astrid Feikema, Iza Hogenelst, Koen Ketelaars, Juliëtte Linskens, Floris Sintenie 

   

  Pocket Traumachirurgie en orthopedie:

  Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Iza Hogenelst, Nicky Janssen, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Juliëtte Linskens, Sophie Reese, Hanna van Rheenen, Floris Sintenie, Carlijn Sturm, Isabel Versmissen

 • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
  Kwaliteit gewaarborgd door: drs. M. Metman (UMCG, Groningen), drs. R. Wouda (AIOS, Zuyderland Medisch Centrum, Heerlen), dr. T. Gosens (orthopedisch chirurg, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg), dr. J.H. Peters (traumachirurg - MMT arts, Radboudumc, Nijmegen)

   

  Pocket Traumachirurgie en orthopedie:

  Met dank aan: dr. P.B.A.A. van Driel (AIOS, Haaglanden MC, Den Haag), drs. M.R.M. Frenken (AIOS, MUMC+, Maastricht), drs. H. Gacaferi (LUMC Leiden), dr. T. Gosens (orthopedisch chirurg, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg), drs. E. Jacobs (AIOS, Máxima MC, Veldhoven), drs. J.J. Mellema (UMCG, Groningen), drs. M. Metman (UMCG, Groningen), dr. J.H. Peters (Radboudumc, Nijmegen), drs. C.J.A. van der Poort (Radboudumc, Nijmegen), prof. dr. J.A.N. Verhaar (Erasmus MC, Rotterdam), drs. R. Wouda (Zuyderland Medisch Centrum, Heerlen), drs. V.S. Wennemers (orthopedisch chirurg, Groene Hart Ziekenhuis, Gouda)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen