Kennis van Kleine Verrichtingen
De discipline Kleine Verrichtingen houdt zich bezig met de essentiële kennis voor het uitvoeren van kleine verrichtingen op de POK en in de huisartsenpraktijk. Kleine verrichtingen lopen uiteen van het plaatsen van een arterielijn tot het plaatsen van een spiraal en komen voor in specialismen zoals Chirurgie, KNO, Dermatologie en Orthopedie.
Stap 1: de basis
Binnen verschillende disciplines komen Kleine Verrichtingen aan bod. Onder andere de disciplines Gynaecologie en Obstetrie, Chirurgie, Oogheelkunde, KNO, Dermatologie behandelen in de boekenreeks een grote verscheidenheid aan Kleine Verrichtingen. Weet jij bijvoorbeeld voor welke indicatie een shave biopt wordt gebruikt? Of hoe je een chalazion behandelt? Door de handige, herkenbare opbouw van de hoofdstukken volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen.
Stap 2: oefenen
Blijf de kennis die je hebt vervolgens herhalen en oefenen. Om te oefenen met de discipline Kleine verrichtingen: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft. Om met name de anatomie te oefenen zijn er de flashcards Traumachirurgie & orthopedie en Cardiologie & longgeneeskunde. Bij Kleine verrichtingen is daarnaast oefenen in de praktijk belangrijk.
Stap 3: ervaren
De werkvloer op
Een goede basiskennis is binnen de Kleine Verrichtingen belangrijk, maar praktische ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.
Instrumenten
Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de MDL:
Tips voor de praktijk
-
- Kleine verrichtingen zijn praktisch. Steek je handen dus uit de mouwen. Initiatief en leergierigheid worden beloond.
- Belangrijk is om veel te oefenen. Koop bijvoorbeeld een hechtset zodat je thuis alvast het hechten onder de knie kan krijgen. En zodra je gevraagd wordt of je wil hechten: altijd ja zeggen!
- Bereid de anatomie van de operaties waar je bij mag zijn goed voor. Zo leer je meer van de operatie zelf. Kijk voor je naar een operatie toegaat een filmpje of in de app Touch Surgery hoe de operatie uitgevoerd wordt.
- Ook communicatieve vaardigheden zijn van groot belang. Houd oog voor de patiënt.
-
Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.
-
- Zorg voor kennis van veelvoorkomende kleine verrichtingen en anatomie.
Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.
-
Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.
Stap 4: verdiepen
Wil je je verder verdiepen in de Kleine Verrichtingen na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!
Podcasts
Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over Kleine Verrichtingen.
Handige sites
Deze handige sites over Kleine Verrichtingen worden aanbevolen door onze studenten en artsen:
Blogs
Wil je nog meer weten en verder lezen over de discipline MDL? Deze blogs helpen je daarbij.
Video's
Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over Kleine Verrichtingen.
Stap 5: verbinden
Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Geneeskunde? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.
Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.
Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.
Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.
Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.
Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.
Iedereen mag gratis lid worden van onze community!
Met dank aan
Onze pocket Kleine Verrichtingen was niet mogelijk geweest zonder:
-
Pocket Kleine Verrichtingen:
Redactie: Nina Gelineau (PhD student Kinderoncologie)
Auteurs: Anne-Lotte Bertelink (Universiteit Utrecht), Loren van der Hoeven (Universiteit van Amsterdam), Lieke Hofman (Universiteit Utrecht), Frouke Tijsma (Rijksuniversiteit Groningen) -
Pocket Kleine Verrichtingen:
Yente Beentjes, Hebe Boerhout, Cas van Cruchten, Jasmijn van Es, Astrid Feikema, Iza Hogenelst, Nicky Janssen, Didi Juin, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Kiki van Langen, Juliëtte Linskens, Kim van den Nobelen, Carlijn Sturm, Isabel Versmissen & Linda Xie
-
Pocket Kleine Verrichtingen:
Kwaliteit gewaarborgd door: drs. T. Halderman (AIOS SEH, Dijklander ziekenhuis), drs. S.A. Hartmans (Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde), drs. P.A.J. Keurlings (huisarts, NEO Huisartsenzorg/Radboudumc), dr. F. Nawijn (ANIOS Chirurgie, Rijnstate), drs. S.G. Plug (AIOS Dermatologie, LUMC), drs. M. Spek (HAIO, UMC Utrecht), dr. G. Vuurberg (AIOS Radiologie, Rijnstate) & drs. E.P.L. van der Walle (PhD student kinderendocrinologie, Erasmus MC)
Mis je nog iets?
Mis jij nog iets op deze pagina? We updaten deze pagina continu, zodat jij altijd een overzicht hebt van de beste podcasts, blogs, video´s en andere tools. Tips zijn welkom, ook om je medestudenten en collega's te helpen!
Benieuwd naar onze andere disciplines?
Compendium behandelt alle 35 disciplines van de geneeskunde. Bekijk de disciplines om alle informatie te vinden die je nodig hebt!