Kennis van Kleine Verrichtingen

De discipline Kleine Verrichtingen houdt zich bezig met de essentiële kennis voor het uitvoeren van kleine verrichtingen op de POK en in de huisartsenpraktijk. Kleine verrichtingen lopen uiteen van het plaatsen van een arterielijn tot het plaatsen van een spiraal en komen voor in specialismen zoals Chirurgie, KNO, Dermatologie en Orthopedie.

Stap 1: de basis

Binnen verschillende disciplines komen Kleine Verrichtingen aan bod. Onder andere de disciplines Gynaecologie en Obstetrie, Chirurgie, Oogheelkunde, KNO, Dermatologie behandelen in de boekenreeks een grote verscheidenheid aan Kleine Verrichtingen. Weet jij bijvoorbeeld voor welke indicatie een shave biopt wordt gebruikt? Of hoe je een chalazion behandelt? Door de handige, herkenbare opbouw van de hoofdstukken volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen.

Stap 2: oefenen

Blijf de kennis die je hebt vervolgens herhalen en oefenen. Om te oefenen met de discipline Kleine verrichtingen: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft. Om met name de anatomie te oefenen zijn er de flashcards Traumachirurgie & orthopedie en Cardiologie & longgeneeskunde. Bij Kleine verrichtingen is daarnaast oefenen in de praktijk belangrijk.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Een goede basiskennis is binnen de Kleine Verrichtingen belangrijk, maar praktische ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.

De pocket Kleine Verrichtingen

De pocket Kleine Verrichtingen geeft een compleet overzicht van alle kleine handelingen in de eerste en tweede lijns geneeskunde. Van hechten, tot drains plaatsen, van ATLS tot oren uitspuiten. De pocket omvat alle essentiële kennis voor het uitvoeren van kleine verrichtingen op de POK en in de huisartsenpraktijk. Een must-have voor zorgprofessionals op de werkvloer. Beknopt, visueel en schematisch beschreven, inclusief gedetailleerde afbeeldingen en een stappenplan voor iedere verrichting.


Je kunt de pocket hier direct bestellen

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de MDL:

notitieboekje Compendium Geneeskunde

Notitieboekje

Een notitieboekje is onmisbaar op de werkvloer bij de Kleine Verrichtingen.

Hechtset

Wil je leren hechten, dan moet je veel oefenen. Door een hechtset aan te schaffen, kun je thuis ook oefenen met hechten. Klik hier om een hechtset te bestellen. Tip: hecht de schil van een banaan om het nog beter te leren!

Klompen

Het is fijn je eigen klompen aan te schaffen voor op de OK of POK. Zo weet je zeker dat er altijd klompen zijn en het zit lekker onder je witte broek. Klik hier voor onze favoriete klompen.

Tips voor de praktijk

 • - Kleine verrichtingen zijn praktisch. Steek je handen dus uit de mouwen. Initiatief en leergierigheid worden beloond.

  - Belangrijk is om veel te oefenen. Koop bijvoorbeeld een hechtset zodat je thuis alvast het hechten onder de knie kan krijgen. En zodra je gevraagd wordt of je wil hechten: altijd ja zeggen!

  - Bereid de anatomie van de operaties waar je bij mag zijn goed voor. Zo leer je meer van de operatie zelf. Kijk voor je naar een operatie toegaat een filmpje of in de app Touch Surgery hoe de operatie uitgevoerd wordt.

  - Ook communicatieve vaardigheden zijn van groot belang. Houd oog voor de patiënt.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

 • - Zorg voor kennis van veelvoorkomende kleine verrichtingen en anatomie.

  Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Kleine Verrichtingen na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over Kleine Verrichtingen.

KoffieCo

Afl. 76 AIOS Chirurgie - Dr. Emma Bruns

De ins & outs van het intense leven van een arts in opleiding tot chirurg, inclusief de obstakels.

Ga naar de podcast

KoffieCo

Afl. 93 Uroloog - Prof. Dr. de Kort

In gesprek over de Urologie, een veelzijdig specialisme (patienten van jong tot oud!), waarbij je zowel met je handen als met je hoofd werkt.

Ga naar de podcast

MediCast

Afl. 45 Blaaskatheters met Wendy Balder

Over de indicatie voor een Tieman katheter, tips om de meatus van de vrouw te vinden en de relatieve contraindicaties van oxybutinine.

Ga naar de podcast

MediCast

Afl. 22 Brandwonden

Hoe zat het ook alweer met de classificatie van een brandwond? En wanneer stuur je ook alweer door naar het brandwondencentrum? Vragen die beantwoord worden in deze podcast die jouw kennis over brandwonden wel goed opfrist.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Kleine Verrichtingen worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

Traumaprotocollen

Van uitleg over de behandeling van diverse soorten fracturen tot voorbeeldverslagen van abdominale chirurgie. Een aanrader is ook de Trauma Pro app.

Ga naar de site

Surgery Assistant

Voor onder andere uitleg over chirurgische ingrepen, voorbeeldverslagen en antibioticaprofylaxe.

Ga naar de site

Touch Surgery

Simulatie app met animaties over ingrepen van alle specialismen. Als voorbereiding op je verrichting.

Ga naar de site

Richtlijnendatabase

Voor het bepalen van het risico op trombo-embolische complicaties per patiënt en bepaal op basis hiervan het belang van peri-operatief bridgen met LMWH.

Ga naar de site

Stitchico

Filmpjes met uitleg over het knopen (bijv. met de hand knopen, knopen over de naaldvoerder of de Aberdeen knoop (doorlopende intracutane hechting)).

Ga naar de site

Blogs

Wil je nog meer weten en verder lezen over de discipline MDL? Deze blogs helpen je daarbij.

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over Kleine Verrichtingen.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Geneeskunde? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze pocket Kleine Verrichtingen was niet mogelijk geweest zonder:

 • Pocket Kleine Verrichtingen:

  Redactie:
  Nina Gelineau, PhD student Kinderoncologie


  Auteurs:
  Anne-Lotte Bertelink, Universiteit Utrecht
  Loren van der Hoeven, Universiteit van Amsterdam
  Lieke Hofman, Universiteit Utrecht
  Frouke Tijsma, Rijksuniversiteit Groningen

 • Pocket Kleine Verrichtingen:

  volgt

 • Pocket Kleine Verrichtingen:

  volgt

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde

Mis je nog iets?

Mis jij nog iets op deze pagina? We updaten deze pagina continu, zodat jij altijd een overzicht hebt van de beste podcasts, blogs, video´s en andere tools. Tips zijn welkom, ook om je medestudenten en collega's te helpen!

studie geneeskunde disciplines compendium geneeskunde

Benieuwd naar onze andere disciplines?

Compendium behandelt alle 35 disciplines van de geneeskunde. Bekijk de disciplines om alle informatie te vinden die je nodig hebt!