4 tips en tricks om je faalangst de baas te worden

4 tips en tricks om je faalangst de baas te worden

Iedereen is zenuwachtig voor het tentamen, maar wat als je zó zenuwachtig bent dat je niet meer kunt functioneren, slecht slaapt, emotioneel wordt of …. Dan heb je waarschijnlijk faalangst, net als ik. Zo lang ik me kan herinneren heb ik faalangst. Sinds ik geneeskunde ben gaan studeren, heb ik hier nog meer last van. Gelukkig heb ik verschillende manieren gevonden die mij helpen en ik hoop dat deze tips jou ook kunnen helpen!

 

1. Maak een planning

Mijn eerste tip heb je vast en zeker vaker gehoord. Ik ben ervan overtuigd dat een goede planning kan helpen je faalangst te verminderen. Zorg er wel voor dat je een manier vindt die bij jou past. Je kunt een planning in je telefoon of op papier maken. Je kunt blokken inplannen om te studeren, of deadlines voor jezelf maken. Er zijn ontelbare mogelijkheden. Zorg wel dat je je planning altijd haalbaar maakt, zodat je geen extra stress krijgt als je achterloopt. Door je to do’s op te schrijven, kun je meer tot rust komen. Het gevoel van controle helpt bij het verminderen van je faalangst.

 

2. Doe leuke dingen

Dit lijkt een hele makkelijke tip, maar is voor mij misschien nog wel de moeilijkste. Ik vind het heel lastig om leuke dingen te doen, wanneer ik weet dat ik in die tijd ook zou kunnen leren voor mijn tentamen. Toch merk ik dat ik, als ik goed in mijn vel zit, makkelijker kan studeren. Je hoeft echt niet een hele dag weg: een rondje wandelen of met een vriend of vriendin bellen kan ook genoeg zijn. Bij mij helpt het om even naar buiten te gaan en te bewegen. Dit verbetert mijn humeur enorm. Daarna kan ik weer voor de volle 100% aan de studie!

 

3. Praat er met iemand over

Soms kan het voelen alsof je de enige bent die last heeft van faalangst. Dit is helemaal niet waar! Praat er daarom met mensen over. Misschien hebben zij dé oplossing voor dat ene probleem, of hebben ze er zelf ook last van en voel je je toch net wat minder alleen. Als je het lastig vindt om tegen iemand te zeggen dat je faalangst hebt, dan kun je het ook opschrijven. Je kunt ook in contact komen met lotgenoten op de Compendium Community!

 

4. Mediteren

’s Avonds is de tijd om te piekeren over je tentamen. Je hebt even niets anders te doen, dus je gedachten nemen al snel de overhand. Ik sliep hierdoor altijd slecht de dagen voor een tentamen of ander belangrijk moment. Maar sinds ik mediteer gaat dit stukken beter. Doordat je je concentreert op iets anders, heb je helemaal geen tijd om te piekeren. Bovendien probeer je je lichaam te ontspannen, waardoor je sneller in slaap valt. Er zijn tientallen apps (ik gebruik bijvoorbeeld Calm en Headspace). Zoek uit welke manier bij jou past en ga aan de slag!

 

Ik hoop dat deze tips jou een beetje verder hebben geholpen om je faalangst onder controle te krijgen! Vergeet niet een kijkje te nemen in de Compendium Community, ons online platform voor iedereen in de zorg. 

 

Deze blog werd voor jullie geschreven door Ilse Slaman, geneeskundestudent en ambassadeur van Compendium Geneeskunde.  

Laat een reactie achter