Lees én kijkvoer: This Is Going To Hurt

Lees én kijkvoer: This Is Going To Hurt

So I told them the truth: the hours are terrible, the pay is terrible, the conditions are terrible; youre underappreciated, unsupported, disrespected and frequently physically endangered. But theres no better job in the world.”

Weken draaien van 95 uur, beslissen over leven en dood, een constante tsunami van lichaamsvloeistoffen en de parkeermeter van het ziekenhuis verdient meer dan jij: welkom in het leven van een dokter in opleiding in het Verenigd Koninkrijk. Adam Kay, voormalig arts, schrijft er volop over in zijn boek This Is Going To Hurt. Het werd een bestseller en is inmiddels ook verfilmd en als serie te zien en te volgen op de BBC.

Het boek neemt ons in de vorm van een collectie anekdotes mee door de korte carrière van Adam Kay als Junior Doctor in zijn plaatselijke ziekenhuis, waar hij uiteindelijk zes jaar lang als verloskundige/gynaecoloog heeft gewerkt. Sommige zijn hilarisch, van andere moet je een beetje walgen en andere zijn haast hartverscheurend.

Het boek neemt je mee in een schets van het totaalplaatje van zijn werk: van A tot Z, van het assisteren bij bevallingen tot het voeren van gevreesde slecht-nieuwsgesprekken.

Hij beschrijft de pure paniek, die hij door zijn lijf voelde toen hij voor het eerst het leven van een patiënt redde tijdens een nachtdienst, zonder ook maar enig idee hoe of wat en hoe hij vervolgens in de loop der jaren meer zelfvertrouwen kreeg. (Iets wat vrijwel geen enkele co-assistent zal geloven.)

In het boek begint hij verder over de moeilijke werk-privébalans, zeker in zijn beginnende jaren als AIOS. Dit leidde tot een bijna-niet-bestaand sociaal leven, met gemiste Kerstmissen, vrijgezellenfeestjes en zelfs relatie-eindes. Een klein lichtpuntje is dan weer wel dat hij meer geld overhoudt voor andere belangrijke punten in zijn leven. Dat gebrek aan vrije tijd zorgt ook voor een zekere kameraadschap tussen gezondheidsporfessionals en je merkt meerdere malen hoe ze het beste van lange werkuren pogen te maken, vooral in tijden zoals Kerstmis.

De vergelijking met het Britse zorgstelsel is eveneens interessant, dat had niet verder van ons (ziekenhuis)bed kunnen staan. De pagina’s, vol met anekdotes, tonen je de sombere en harde wijze waarop de NHS in het Verenigd Koninkrijk wordt bestuurd: vaak zijn er meer menselijke fouten dan ze praktisch aankunnen en het je moet echt houden van wat je doet als je door wil gaan met het werk. Voor het salaris hoef je het niet te doen, niet voor niets grapt Adam Kay over de parkeermeter van zijn ziekenhuis die meer verdient dan hij.

De kracht van zowel het boek als de serie zit hem in de afwisseling: er gebeurt van alles. Er zitten verhalen in die je soms doen ineen krimpen van schaamte, het verlies van patiënten zou geen mens onberoerd laten en je voelt met hem mee als de zoveelste last-minute nachtdienst een aanslag op zijn toch-al-niet-levendige sociale leven maakt. Het klinkt als een nachtmerrie, maar hij houdt er desalniettemin een sterke en wisselende humor op na, waar vooral een liefde voor zijn vak en een drang om anderen te helpen in doorklinkt.

This Is Going To Hurt heeft Adam Kay geen windeieren gelegd, sterker nog: het boek is zelfs tot leven geroepen in een heuse serie. Wie ziekenhuisserie zegt, zegt dikwijls Greys Anatomy, Chicago Med of iedere andere vorm van GTST met een witte-jassen-cast. This Is Going To Hurt is dus niet het type ziekenhuisserie, waarin een kast van een chirurg iedere week met een andere collega de lakens deelt en drama de OK beheerst. En over kasten gesproken, Adam Kay moet zelf nog de moed bijeenschrapen om uit de kast te komen. Hij loopt niet te koop met zijn liefdesleven en is als de dood dat zijn ouders erachter komen, om nog maar te zwijgen van dat zijn eigen vriend iets te weten komt over hoe het er op zijn werk eigenlijk echt aan toe gaat.

De serie is een zeer sterke aanvulling op het boek en laat vooral de menselijkheid en daarmee ook de fouten van de hoofdrolspeler zien (gespeeld door Ben Whishaw, wonder boven wonder ook de stem van Paddington in de gelijknamige films. Wie had gedacht hoe goed hij een cynisch, grimmig karakter zou spelen?), tezamen met een flinke dosis grimmige humor en mooie quotes. Hieronder een voorbeeld:

I told a patient that his MRI wouldn’t' be until next week and he threatened to break both my legs. My first thought was, Well, itll be a couple of weeks off work.I was this close to offering to find him a baseball bat.

Humor wordt vaak gebruikt als coping-mechanisme om moeilijke dingen beter te kunnen verwerken en in het geval van This Is Going To Hurt is dat dus vooral de belabberde staat waarin de NHS verkeert. Luchthartig zijn de serie en het boek beiden niet, echter wel vermakelijk. Ze lezen en kijken erg fijn weg. Een aanrader dus.

 

Leestip

Verder verzamelde Adam Kay zijn verhalen uit de tijd dat hij aan het werk was rond Kerstmis in een bundel, genaamd 'The Nightshift Before Christmas'. Het is vergelijkbaar met 'This is Going to Hurt', maar korter en gecentreerd rondom de feestdagen. Het is een plezierig en bovendien leuk tussendoortje, dat prima naast This Is Going To Hurt past.

 

This Is Going To Hurt

  • Serie zien op BBC One (2022), 45 minuten/aflevering
  • Boek verkrijgbaar in elke boekhandel
  • Chicagomed, maar dan sarcastisch

 

Ben je benieuwd geworden hoe het eraan toegaat op een Nederlandse afdeling Gynaecologie en Obstetrie? Kijk eens op deze disciplinepagina!

 

Schrijver van deze review, Alexander Currie, is 26 jaar oud en loopt nu zijn coschappen in Nijmegen. Als hij niet in een ziekenhuis te vinden is, dan wel in de UB, kun je hem tegenkomen met een fotocamera in zijn hand, achter een piano of gitaar (vaak tot ergernis van zijn huisgenoten en tijdens sommige weekenden zijn ouders) of inmiddels wat vaker gewapend met pen en papier, aangezien hij al een tijdje zijn hersenspinsels mag delen met de rest van Nederland. 

Laat een reactie achter