Iris

Quarantaine & gezondheid

Quarantaine & gezondheid

We zitten midden in week 6 van de thuisisolatie in verband met het coronavirus (SARS-Cov2). We moeten nog even... Mijn universiteit is zelfs tot september dicht. Kun je het geloven? September ja. Nu zul je je afvragen, hoe kom ik die quarantaine door? Hoe blijf je gemotiveerd om aan je studie te zitten? Hoe zorg je ervoor dat je rust en ruimte maakt voor jezelf? Hoe blijf je fit? Hieronder zal ik wat tips geven en vertellen hoe ik dit doe.

Tip 1: Maak een planning, het liefst een op papier.

 • Een planning. Je zag hem waarschijnlijk wel aankomen. Maak een planning. Normaal is dit al van belang, maar zeker nu in deze hectische tijd (waar dagen in elkaar overlopen) is het belangrijk om te zorgen dat je een duidelijke structuur voor jezelf aanbrengt. Een planning geeft je duidelijkheid voor de hoeveelheid stof en geeft je de ruimte om ook aan te geven wanneer je rust wilt (en moet) pakken.
 • Doe dit door gebruik te maken van een planner. Het liefst een lege, waarbij je zelf de datums in kan vullen. Dit omdat deze planners ervoor gemaakt zijn om vol te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan de Mascha planner van BeautyGloss, of aan de Balansplanner. Ik ben zelf fan van deze planners.
 • Waarom op papier? Als we schrijven, onthouden we de dingen die we opschrijven beter. Dit helpt met het ingroeven van je planning in je hoofd. Ook kan je met een papieren planning hem neerleggen en tussendoor makkelijk bekijken, hierdoor vergeet je het niet en blijf je gemotiveerder.
 • MAAK JE PLANNING NIET TE VOL! Hiermee zorg je dat je een haalbare dag hebt. Plan ook rust in.

Tip 2: Maak gebruik van de online-sportklassen die gegeven worden.

 • Sporten. Het komt misschien normaal niet in je op. Maar op dit moment is sporten een van de belangrijkste dingen om wel te gaan doen. Dit is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Sporten zorgt ervoor dat je hoofd even op 0 staat en je even aan iets anders kan denken dan aan je verplichtingen of de rare situatie die er op dit moment is.
 • Het Universitair Sportcentrum van Leiden heeft elke dag op Instagram meerdere live sessies voor verschillende sporten. Van dansen tot yoga. Voor iedereen is er wel iets. Zelf gebruik ik het boek van BodyBoss. Dit is ervoor gemaakt om thuis te sporten. Deze HIIT training kan je thuis doen zonder extra attributen.

Tip 3: Maak gebruik van verschillende media om te leren.

 • Hiermee bedoel ik, colleges, YouTube filmpjes, studie opdrachten en externe boeken, zoals in ons geval, Compendium Geneeskunde ?. Hierdoor krijg je verschillende invalshoeken met betrekking tot de stof. Ik merk zelf dat hierdoor de stof veel beter blijft hangen.

Tip 4: Drink genoeg water

 • Een open deur intrappen is het misschien wel... Maar het is heel belangrijk om voldoende water te drinken op een dag! Hierdoor voorkom je dat je hoofdpijn krijgt. Ook zorg je ervoor dat je hersenen gewoonweg beter stof op kunnen nemen. Zeker met het heerlijke weer wat we nu hebben is het belangrijk om je water aan te vullen.
 • Hou je niet zo van water? Maak dan het volgende receptje:
  • Water
  • IJsblokjes (optioneel)
  • Munt of citroen (of beide!)
  • Een metalen rietje
  • Glas
   Roer alles door elkaar en je hebt water met een smaakje! Lekker en verfrissend!!

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben. Ik zal nog rustig doorgaan met het zelfisoleren en het social distancing. #IkBlijfThuis maar vermaak me wel.

Iris Iris is eerstejaars geneeskundestudent aan het LUMC. Ze volgt Compendium Geneeskunde al sinds het begin en is sinds kort ook ambassadeur! Ze heeft een Instagramaccount en blog waar ze studietips deelt om haar lezers te motiveren om te studeren.

Laat een reactie achter