Tips voor je verpleegkunde stage – Deel 1

Tips voor je verpleegkunde stage – Deel 1

Hoe haal je het meeste uit je stage? In deze blog trappen we af met 5 tips om je stage op de verpleegafdeling tot een goed einde te brengen. Maar eigenlijk gelden ze voor iedere stage!  

 

  1. Een goed begin is het halve werk: koop je eigen uitrusting.
  • Pennen! Maar bijvoorbeeld ook een permanent marker is handig om bij je te dragen. Zeker op de afdeling chirurgie, waar je soms zelf de pijlen moet zetten aan de kant waar de patiënt geopereerd gaat worden.
  • Een verbandje doorknippen, een pleister in de juiste vorm knippen, een katheter dichtknijpen om de zak te verwisselen, noem maar op. Je schaar en je kocher zijn je beste vriend. En weinig zorginstellingen hebben deze scharen voor je op voorraad. Tegenwoordig zijn ze in allerlei kleuren en printjes te vinden, dus kies een leuk setje voor jezelf!
  • Goede schoenen zijn heel belangrijk. Je moet namelijk veeeeel lopen op een dag. Zo voorkom je rug, knie- en heuppijn. Koop goede sneakers, of klompen (ook verkrijgbaar in leuke kleuren en printjes, leuk om te combineren met je scharensetje, I love it!). Zelf heb ik roze klompen en zelfs mijn patiënten zijn er enthousiast over!

 

Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt in je werkkleding.

 

  1. Weet wat je te wachten staat: verdiep je van tevoren in het specialisme. Kijk eens op de website van de zorginstelling en de verschillende disciplinepagina’s van Compendium Geneeskunde. Vaak kom je er dan al achter wat je dagelijkse werkzaamheden gaan zijn. Op de chirurgie krijg je bijvoorbeeld veel te maken met operaties, stoma’s, katheters, drains en wonden. Zoek alvast op hoe deze dingen eruit zien, en bedenk wat jij als leerling hiervan kan leren. Daarna kun je goede leerdoelen opstellen.

 

Daarnaast helpt een goede voorbereiding ook om minder overvallen te worden door heftige dingen op je nieuwe stageplek.

 

  1. De leerdoelen vliegen je om de oren en de ene leerling is hier beter in dan de andere. Wat ik altijd fijn vond, was kleinere leerdoelen voor een week maken. Aan het einde van de week maakte ik dan een STARR over hoe ik aan de leerdoelen had gewerkt. Komt er iets op je pad waar je een mooie reflectie over kunt schrijven, laat dit dan vooral weten aan je werkbegeleider. Zo kom je leergierig en assertief over.

 

Plan je wekelijkse leerdoelen van tevoren. Zo kun je stress tijdens je stage verminderen.

 

  1. Aangeven, aangeven, aangeven. Als je iets naar of heftig vindt om te zien, geef het aan! Niets is gek en wij zijn juist erg blij als je je eigen grenzen kunt aangeven. Verpleegkundigen kunnen je tips en tricks geven om bepaalde situaties als minder heftig te ervaren. Je kunt er ook over praten met medestudenten, of andere leden van de Compendium Community!

 

We hebben namelijk allemaal een keer in jouw klompen gestaan!

 

  1. Neem tijd voor jezelf. Schaam je niet, die eerste weken stage lopen kosten enorm veel energie. Als je thuiskomt van je stage, probeer dan eerst even een uurtje voor jezelf te nemen. Het is natuurlijk verleidelijk om meteen aan je opdrachten te gaan werken, maar je hebt je energie nog hard nodig de komende weken. Ontspanning en je eigen batterij opladen zijn daarom erg belangrijk! Dus ja… Netflix is je beste vriend. Geef het ook aan bij je begeleider wanneer je hoofd vol zit met informatie en je graag even tijd wilt om alles op te schrijven voor jezelf.

 

Deze tips werden geschreven door Femke, HBO-V verpleegkundige op de kinderafdeling in Haarlem. Ze heeft al flink wat ervaring op de chirurgie en gaat binnenkort de specialisatie kinderverpleegkundige volgen. Wil je meer weten? Zoek Femke op op de Compendium Community!

 

Reacties (2)

  • Prachtig uitgebreide handleiding voor een verpleegster/verpleger die begint of bezig is met de compandium stage.

    E.R.van Egmond

    26-01-2023
  • Prachtig uitgebreide handleiding voor een verpleegster/verpleger die begint of bezig is met de compandium stage.

    E.R.van Egmond

    26-01-2023

Laat een reactie achter