Kennis van de Kliniek

Veel specialismen binnen de Geneeskunde hebben een klinische afdeling waar patiënten worden behandeld en verpleegd. De discipline Kliniek van Compendium Geneeskunde houdt zich daarom bezig met de belangrijkste basiskennis en vaardigheden voor in de Kliniek. De anamnese, het lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek worden overzichtelijk besproken. Binnen de Kliniek kom je een grote verscheidenheid aan patiënten en ziektebeelden tegen, en je werkt nauw samen met verschillende specialismen.

geneeskundeboeken 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw kennis. Weet jij de volgorde van het lichamelijk onderzoek van de longen of het verschil in toepassing van CT- en MRI-scans? Antwoord op die vragen vind je in boek 1 van de reeks Compendium Geneeskunde, waarin de kern van de discipline Kliniek overzichtelijk wordt samengevat. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen.

Stap 2: oefenen

Hoe zat het ook alweer: hoe onderscheid je een metabole van een respiratoire acidose en uit welke vragen bestaat de tractusanamnese van de tractus digestivus? Kennis blijft beter hangen als je oefent. Door de stof te blijven herhalen en jezelf te overhoren zorg je dat je de basis altijd paraat hebt.


Om te oefenen met de discipline Kliniek: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

In de Kliniek kom je een grote verscheidenheid aan patiënten en ziektebeelden tegen. Goede basiskennis is daarom belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. Bovendien
kan je veel van collega's leren. Wat je precies nodig hebt op de werkvloer, en tips van onze studenten en artsen, hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Radiologie pocket zakboek Compendium Geneeskunde

Pocket Radiologie

Naast de anamnese en het lichamelijk onderzoek, is aanvullend onderzoek een belangrijk onderdeel van de discipline Kliniek. Hoewel in de reeks Compendium 2.0 de Radiologie en Nucleaire geneeskunde alleen kort is besproken, is de pocket Radiologie de eerste pocket die gestructureerd de meest voorkomende dienstcasuïstiek bespreekt met niet alleen de belangrijkste kliniek, maar ook de bijbehorende beeldvorming én bevindingen op die beeldvorming. Algemene onderwerpen die aan bod komen tijdens je coschappen, stage en/of dienst worden besproken. Zoals bijvoorbeeld beeldvormingsmodaliteiten of invasieve diagnostiek. Daarna volgen de belangrijkste radiologische invalshoeken op acute aandoeningen op een beknopte, visuele en schematische wijze. Achterin vind je een handige bijlage met de meest gestelde vragen tijdens de dienst.

pocket handboek acute geneeskunde Compendium Geneeskunde

Pocket Acute geneeskunde

Welke klinische vaardigheden je inzet (of in kan zetten) is afhankelijk van de setting. In een acute situatie gaat het er bijvoorbeeld vaak anders aan toe dan op de polikliniek. De pocket Acute geneeskunde, alles wat je moet weten voor je eerste dienst - is specifiek geschreven voor de beginnende A(N)IOS op de eerste avond-, nacht- en weekenddiensten (kortweg “de dienst”). In deze pocket vind je onder meer handvatten voor de opvang van vitaal bedreigde patiënten, aandachtspunten voor het werken in teamverband, informatie betreffende het indiceren en interpreteren van aanvullend onderzoek en antwoordsuggesties voor frequent gestelde vragen in de dienst.

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer:

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Een stethoscoop gebruik je om te luisteren naar bijvoorbeeld het hart en de longen. Het is handig deze altijd op zak te hebben. Klik hier voor onze favoriete stethoscoop.

notitieboekje Compendium Geneeskunde

Notitieboekje

Een notitieboekje is onmisbaar op de werkvloer.

Klompen

Het is fijn om je eigen klompen aan te schaffen. Zo weet je zeker dat er altijd klompen beschikbaar zijn en het zit lekker onder je witte broek. Klik hier voor onze favoriete klompen.

lampje neurologie hersenzenuwen compendium geneeskunde

Lampje

Een lampje gebruik je om de hersenzenuwen te testen, zoals de pupilreflex, of om goed in de mond te kunnen kijken. Klik hier voor ons favoriete lampje.

Bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter is onmisbaar bij het meten van de vitale functies in de kliniek. Klik hier voor onze favoriete bloeddrukmeter.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding om te werken in de Kliniek

Na de zesjarige opleiding Geneeskunde zal een deel van de basisartsen aan het werk gaan in het ziekenhuis of verpleeghuis als arts-assistent (ANIOS). Dit betekent dat je werkzaamheden onder andere inhouden dat je als zaalarts in de Kliniek werkt. Je kunt bij veel verschillende afdelingen in de Kliniek werken: van Cardiologie tot Gynaecologie en van Interne geneeskunde tot Chirurgie. Daarnaast worden sinds 2014 artsen opgeleid tot ziekenhuisartsen. Zij geven algemene basiszorg in de Kliniek en zijn de generalist onder de specialisten. Door het hele land zijn ziekenhuisartsen werkzaam op zowel snijdende als beschouwende afdelingen. De opleiding tot ziekenhuisarts duurt die jaar en kan gevolgd worden in verschillende regio’s en ziekenhuizen.

Meer lezen over Ziekenhuisartsen

Tips voor de praktijk

  • - Daag jezelf uit tot het oefenen met beoordelen van radiologische onderzoeken, ECG's en het interpreteren van bloeduitslagen.

    - Bedenk aan het begin van de dag wat je graag wil leren en hoe. Bespreek dit met de arts-assistent die je begeleidt.

    - Train jezelf om altijd eerst zelf na te denken. Probeer dus altijd eerst een differentiaaldiagnose en behandelvoorstel te maken voordat je overlegt met een arts.

    - In de reeks vind je handige schema's voor klinisch redeneren. Pak deze er bijvoorbeeld bij als je een patiënt hebt met acute buikpijn.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • - Bereid je (eerste) dienst goed voor: zorg dat je de weg kent in het ziekenhuis, maak een lijstje met belangrijke telefoonnummers en overleg van tevoren met jouw mentor/supervisor.

    - Maak voor jezelf een overdrachtssjabloon zodat je patiënten gestructureerd en helder kan overdragen.

  • - Zoek een PhD-traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promotor.

    - Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Kliniek na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Kliniek.

Medicast

In elke aflevering bespreekt arts Claudia een medisch onderwerp om je geheugen op te frissen. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn anamnese, zuurbasestoornissen, en het
lichamelijk onderzoek van de longen.

Ga naar de podcast

House of GodCast

Tim Dekker en Ernst-Jan van ’t Wout zijn twee arts-assistenten interne geneeskunde en vullen
je kennis aan met informatie vanuit de praktijk. Ze praten over praktische zaken als visite lopen en overdragen, maar ook over veelvoorkomende onderwerpen als pijnstilling en antibiotica.

Ga naar de podcast

KoffieCo

Afl. 110 Ziekenhuisarts - Michelle Kint

In gesprek met Michelle Kint over de ziekenhuisarts. Een specialisme dat zorg aan bed levert en ondertussen bezig is met “verbeterprojecten”.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over de Kliniek worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

Farmacotherapeutisch Kompas

Het Farmacotherapeutisch Kompas is een naslagwerk voor medische professionals met een overzicht van alle in Nederland verkrijgbare geneesmiddelen. Per medicament worden onder andere de indicaties, contra-indicaties en bijwerkingen besproken.

Ga naar de site

AntibioticaBoekjeSWAB

Een nationaal online AntibioticaBoekje voor zorgprofessionals met adviezen voor therapie en profylaxe van gangbare
infectieuze ziektebeelden.

Ga naar de site

Richtlijnendatabase

Officiële website opgezet door de Federatie Medisch Specialisten. De Richtlijnendatabase is de centrale plek voor evidence-based richtlijnen van alle specialismen.

Ga naar de site

Het Acute Boekje

Het Acute Boekje is een initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging en bevat richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van aandoeningen in het kader van de interne geneeskunde.

Ga naar de site

Blogs

Wil je nog meer weten en verder lezen over de discipline Kliniek? Deze blogs helpen je daarbij.

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Kliniek.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Geneeskunde? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Kliniek waren niet mogelijk geweest zonder:

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
    Auteurs: Lotte Heijerman & Ingrid de Jong

    Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Redactie: Carlijn Veldman, Gwen Vuurberg

    Auteurs: Meedie Ali (Vrije Universiteit Amsterdam), Katarzyna Krzywicka (Rijksuniversiteit Groningen) & Anne van der Wel (Vrije Universiteit Amsterdam)
    Met dank aan: Lotte Heijerman (Universiteit Utrecht) & Erik Michels (Universiteit van Amsterdam)

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:

    Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Gulizar Durak, Dite de Jong, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Sibylle Lange, Juliëtte Linskens, Hanna van Rheenen

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
    Kwaliteit gewaarborgd door: dr. S.S.L. Mol (UMCU, Utrecht)

    Compendium Geneeskunde reeks 2.0:

    Kwaliteit gewaarborgd door: dr. R.J. Molenaar (aios interne geneeskunde, Amsterdam UMC), drs. I.C.A. de Jong (aios interne geneeskunde, Rijnstate ziekenhuis, Arnhem), drs. M.M. Cabri (Amsterdam UMC) & prof. dr. M. Maas (radioloog, Amsterdam UMC)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen