5 tips om de bachelor door te komen

5 tips om de bachelor door te komen

We zitten inmiddels alweer een aantal maanden in het studiejaar. Waarschijnlijk zit je weer helemaal in het studieritme en heb je ondertussen de eerste tentamens achter de rug. Ik heb er al wel meer dan een paar achter de rug. Ik ben in mijn derde jaar van de studie geneeskunde aanbeland, het laatste jaar van de bachelor. Naast alle medische kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, heb ik ook veel geleerd over verschillende manieren van studeren en wat het beste werkt voor mij. Graag deel ik vijf tips met jullie om de bachelor door te komen!

 

1: Bereid colleges goed voor

Ik denk dat ik niemand hoef te vertellen dat het belangrijk is om naar de colleges te gaan, maar ik had wel graag eerder geweten dat het je heel erg kan helpen om de colleges voor te bereiden. Dit kan je doen door de studieboeken over het onderwerp door te lezen, een YouTube-filmpje te kijken of er een Compendium Geneeskunde boek bij te pakken. Hierdoor heb je net wat meer voorkennis en is het college veel gemakkelijker te volgen. Je begrijpt de basis al van wat de docent vertelt en je kunt je meer focussen op de nieuwe stof die je nog niet zo goed kent.

 

2: Ga naar de practica

Naast de colleges zijn ook de practica een goede manier om kennis op te doen. De practica helpen mij altijd om een beeld te krijgen bij hetgeen dat ik heb geleerd uit de boeken. Bij een snijzaalpracticum zie je de anatomie echt voor je op de tafel en na een fysiologiepracticum begrijp je ineens waarom die hartfunctiecurves zo belangrijk zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook een leuke manier om je kennis toe te passen in de praktijk!

 

3: Vorm een studiegroepje

Het zal vast niemand vreemd in de oren klinken als ik zeg dat de leerstof voor geneeskunde flink kan oplopen. Je moet iets weten van de anatomie, embryologie, fysiologie en alle verschillende ziektebeelden die daar weer bij passen. Het kan best veel zijn om dit zelf allemaal uit te werken. Vorm daarom een studiegroepje! Onderling kan je per week de leerstof verdelen. Waarna je het allemaal individueel uitwerkt en later weer aan elkaar presenteert. Op deze manier hoef jij niet alles zelf te doen, maar loop je toch door alle stof heen.

(Tip: met de flashcards van Compendium kun je elkaar prima overhoren!)

 

4: Maak gebruik van oefententamens

Mocht het bij jouw studie of studievereniging mogelijk zijn om oude tentamens in te zien, maak daar dan gebruik van! Zo’n tentamen staat vol met oefenmateriaal voor jouw aankomende tentamen. Het maken van oefenvragen kan je helpen om een idee te krijgen van het soort vragen dat gesteld gaat worden en geeft jou een mooi overzicht van de onderwerpen die je nog lastig vindt en waar je nog iets harder op moet studeren. Op de disciplinepagina’s staan allerlei tips om te oefenen met de stof!

 

5: Ontspan!

Het klinkt misschien cliché, maar toch ga ik het zeggen: ontspan! De geneeskundestudie kan overweldigend zijn en ik het gebeurt mij ook zeker dat ik tot laat in de avond in de bibliotheek aan het studeren ben. Maar het is minstens zo belangrijk om te ontspannen en andere dingen te doen, waar je plezier en energie van krijgt. Energie die je later weer kan gebruiken om te studeren. Vraag geregeld aan vrienden om samen te eten, een spelletje te doen of de stad in te gaan. Nu je nog geen coassistent bent, heb je nog alle tijd ;)

 

Kijk ook eens naar deze 10 tips om productiever te studeren!

 

Deze blog is geschreven door Christel van Weezel. Hoi! Mijn naam is Christel en ik ben lid van het Compendium Geneeskunde blogteam. Ik ben 22 jaar en ik zit momenteel in mijn derde jaar van de studie geneeskunde. Ik studeer aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast mijn studie houd ik van sporten, koken, en ben ik druk bezig met mijn bestuursjaar bij Taskforse QRS Groningen. Ik kijk er naar uit om al mijn tips en ervaringen met jullie te delen.

Wat is jouw gouden tip om de bachelor door te komen? Laat het aan ons weten!

Laat een reactie achter