alles over huisartsgeneeskunde Compendium Geneeskunde

Kennis van de Huisartsgeneeskunde

Om de pocket Huisartsgeneeskunde zo compact mogelijk te houden, heeft het team ervoor gekozen een aantal hoofdstukken alleen online te publiceren. Zo blijft de pocket compact, maar is het hoofdstuk wel compleet. Klik hier voor de digitale hoofdstukken.

De huisarts is in Nederland en België het eerste aanspreekpunt voor iedereen met gezondheidsproblemen en heeft daarmee een heel gevarieerd vak. De Huisartsgeneeskunde gaat over veel verschillende soorten aandoeningen en preventie is erg belangrijk in de huisartsenpraktijk. Naast huisartsen werken andere zorgprofessionals (in spe) in een huisartsenpraktijk. Van deze professionals wordt verwacht dat zij brede kennis bezitten van de geneeskunde. Zo is triage belangrijk om acute van minder acute problemen te onderscheiden. Ook moet zorg worden geleverd aan chronisch zieke of terminale patiënten. Daarnaast varieert de patiëntenpopulatie van jong tot oud. Kortom: een specialisme waarbij overzicht bewaren belangrijk is.

geneeskundeboeken 35 disciplines boekenreeks Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin met het opfrissen van jouw basiskennis. De basis van de Huisartsgeneeskunde vind je in boek 3 van de boekenreeks, waarin de kern overzichtelijk en visueel wordt samengevat. Aandoeningen worden in dit hoofdstuk per klacht behandeld, denk bijvoorbeeld aan "hoofdpijn", volgens de herkenbare Compendiummethode. Een goede toevoeging is dat per klacht in een afbeelding de alarmsymptomen worden benoemd. Zo kun je in één oogopslag zien wat je echt niet moet vergeten uit te vragen. Verder lees je ook veel over de praktische handelingen binnen de huisartsenpraktijk, zoals het plaatsen van een spiraal of het zetten van injecties. Ook de langdurige en palliatieve zorg binnen de huisartsenpraktijk worden besproken. In dit hoofdstuk leer je dus over de zorg binnen de huisartsenpraktijk in brede zin. Dit is nuttig voor alle zorgprofessionals die werkzaam zijn in de praktijk, waaronder de huisarts, de doktersassistent en praktijkondersteuner.

Stap 2: oefenen

Wil jij oefenen met de Huisartsgeneeskunde? Dat kan! Om te oefenen met de discipline Huisartsgeneeskunde: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.

Zodra er flashcards beschikbaar zijn voor Huisartsgeneeskunde vind je de link hier. We hebben wel al topseries flashcards over Neurologie, Traumachirurgie & Orthopedie en Cardiologie en Longgeneeskunde.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

In de huisartsenpraktijk kun je veel verschillende patiënten en aandoeningen tegenkomen; van jonge tot oude patiënten, en van acute tot chronische aandoeningen. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. Wat je precies nodig hebt op de werkvloer en tips van onze studenten en artsen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

15% korting bij aankoop van 3 of meer pockets - Compendium Geneeskunde

De pocket Huisartsgeneeskunde

Hoe fijn is het om de basiskennis op zak te hebben met de pocket Huisartsgeneeskunde? In het boekje zoek je snel informatie op die je even was vergeten of die je helpen bij het klinisch redeneren. De pocket Huisartsgeneeskunde, gecheckt door huisartsen, is bruikbaar voor alle zorgprofessionals (in spé). Het boekje is speciaal geschreven voor in de praktijk en gebruikt dan ook de SOEP-structuur die tijdens een huisartsenconsult wordt gebruikt. Verder heeft de pocket maar liefst negen bijlagen en is het de eerste pocket met extra online hoofdstukken.

Online hoofdstukken

Om de pocket Huisartsgeneeskunde zo compact mogelijk te houden, heeft het team ervoor gekozen een aantal hoofdstukken alleen online te publiceren. Zo blijft de pocket compact, maar is het hoofdstuk wel compleet.

Heel handig in gebruik!

Soms is kennis wat weggezakt en weet ik niet meer precies hoe het ook alweer zat. Dan kan ik het snel even opzoeken in één van jullie pockets. Super handig!


Kirsten, Middelburg

Uitgebreid maar toch compact

Duidelijke tekeningen, tips, handigheidjes. Echt fijn om even iets op te zoeken. Ik heb een paar pockets erbij en ze zijn echt in zak formaat, heel handig voor in je rugzak mee naar coschappen!


Julia, Maastricht

De pockets zijn makkelijk en ideaal voor in de praktijk!

Snelle levering, makkelijk bestelproces, en kwaliteit zoals verwacht. Erg handige pockets, écht een toevoeging voor mijn coschappen.


Kim, Eindhoven

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Huisartsgeneeskunde:

Compendium Geneeskunde student arts tas dokterstas stijlvolle dokterstas

Een stijlvolle dokterstas

VanVeer maakt prachtige leren dokterstassen. Klik hier om jouw eigen tas te ontwerpen, en gebruik "compendium_geneeskunde" voor 5% korting.

lampje neurologie hersenzenuwen compendium geneeskunde

Lampje

Een lampje gebruik je om de hersenzenuwen te testen, zoals de pupilreflex, of om goed in de mond te kunnen kijken. Klik hier voor ons favoriete lampje.

neurologie stemvork compendium geneeskunde

Stemvork

Een stemvork gebruik je om de beengeleiding te meten tijdens het neurologisch onderzoek. Klik hier om een stemvork te bestellen.

meurologie reflexhamer compendium geneeskunde

Reflexhamer

Een reflexhamer heb je nodig tijdens het neurologisch onderzoek om de reflexen, zoals bijv. de kniepeesreflex, te testen. Klik hier om een reflexhamer te bestellen.

Wattenstaafjes

Een wattenstaafje gebruik je voor sensibiliteitsonderzoek. Vaak zijn deze op in de spreekkamer te vinden.

huisarts opleiding Compendium Geneeskunde

Opleiding huisarts

De opleiding tot huisarts duurt drie jaar en kan op verschillende plekken in Nederland worden gedaan. Meer hierover lees je op de website van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

  • - Door te luisteren en te kijken kom je al heel veel te weten.

    - De kunst is om het probleem te lokaliseren.

    - Houd altijd het overzicht, geschetst in de reeks, in je achterhoofd.

    - Train jezelf om altijd eerst zelf na te denken. Probeer dus altijd een differentiaaldiagnose en behandelvoorstel te maken voordat je overlegt met een arts.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.Inklapbare tekst

neurologie verdieping compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Huisartsgeneeskunde na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Huisartsgeneeskunde.

podcast huisarts huisartsgeneeskunde Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Afl. 8 Huisarts - Astrid Hertogh

Over beslissingen maken in onzekerheid en als belangrijkste instrument je ogen, oren en handen hebben.
Ga naar de podcast

podcast huisarts huisartsgeneeskunde Compendium Geneeskunde

Huisarts podcast

Bij- en nascholing voor huisartsgeneeskunde.

Ga naar de podcast

Huisarts en Wetenschap

Bij- en nascholing over onderwerpen binnen de huisartsgeneeskunde.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Huisartsgeneeskunde worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

Thuisarts

Een platform over verschillende ziektes en aandoeningen simpel uitgelegd. Voor iedereen makkelijk te begrijpen.
Ga naar de site

NHG

Officiële website van het
Nederlands Huisartsen Genootschap, met informatie over nascholing, actuele onderzoeken en richtlijnen.

Ga naar de site

NHG-richtlijnen

Laatste richtlijnen van Nederlands Huisartsen Genootschap.
Ga naar de site

Blogs

Wil je nog meer weten en verder lezen over de discipline Huisartsgeneeskunde? Deze blogs helpen je daarbij.

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Huisartsgeneeskunde.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Huisartsgeneeskunde? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Huisartsgeneeskunde waren niet mogelijk geweest zonder:

  • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Redactie: Carlijn Veldman
    Auteurs: Anne-Lotte Bertelink (Universiteit Utrecht), Marijn Konings (Radboud Universiteit Nijmegen), Iris Renken (Rijksuniversiteit Groningen)
    Met dank aan: Rónán Bugter (Universiteit van Amsterdam)

    Pocket Huisartsgeneeskunde:
    Redactie: Nina Gelineau
    Auteurs: Celine Almekinders (Universiteit Maastricht), Anne-Lotte Bertelink (Universiteit Utrecht), Loren van der Hoeven (Universiteit van Amsterdam), Nadia Koster (Radboud Universiteit Nijmegen), Felicia Lusing (Universiteit van Amsterdam), Roy Snellings (Universiteit Maastricht), Frouke Tijsma (Rijksuniversiteit Groningen), Eline van der Walle (Erasmus Universiteit Rotterdam)
    Klankbordgroep: drs. A.M. Cnossen (Huisartsenpraktijk Puite, Haarlem), drs. K. De Vocht (Universiteit Antwerpen), drs. P.A.J. Keurlings (Radboudumc), drs. J.C. Kool (LUMC), drs. S.J. Lagerweij (Universiteit Utrecht), dr. J.A. Landheer (Universiteit Utrecht), drs. F. Lusing (Tergooi MC), drs. M. Spek (UMC Utrecht), drs. S.L. Venbrux (Radboudumc)

  • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Astrid Feikema, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Kiki van Langen, Hanna van Rheenen, Carlijn Sturm, Linda Xie

    Pocket Huisartsgeneeskunde:
    Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Maria van Doorn, Lotte Dupuis, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Dite de Jong, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Sibylle Lange, Juliëtte Linskens, Hanna van Rheenen, Belle van Rosmalen, Carlijn Sturm, Jasmijn van Es (afbeeldingsmanager)

  • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Kwaliteit gewaarborgd door: drs. T. Dieckman (arts-onderzoeker, LUMC, Leiden), drs. E.I.M. van der Bilt (huisarts in opleiding, UMCG, Groningen), drs. K. De Vocht (huisarts in opleiding, Universiteit van Antwerpen), drs. J. Swart (huisarts, huisartsenpraktijk De Plantage, Amsterdam)

    Pocket Huisartsgeneeskunde:
    Met dank aan: drs. E.I.M. van der Bilt (Huisarts, regio Deventer), drs. R. Bugter (Universiteit van Amsterdam), drs. C.S. Chiu, (Forensisch arts, KNMG), drs. T. Dieckman (Physician, Amsterdam UMC en LUMC), dr. R.F. Dijkstra (Huisarts, Amsterdam UMC), drs. J. Swart (Huisarts, huisartsenpraktijk De Plantage, Amsterdam), drs. K. Ketelaars (HAIO, Radboud UMC), Janou Kempkes (Productmanager wet- en regelgeving, EUR), Stichting Artsportaal, Stichting Transhis (FaMe-Net), Stichting Student en Leefstijl Amsterdam, Vereniging Arts en Leefstijl Amsterdam

    De pocket Huisartsgeneeskunde is deels inhoudelijk gebaseerd op verschillende disciplines uit de Compendium Geneeskunde 2.0 boekenreeks. Bij deze spreken wij dan ook onze hartelijke dank uit aan alle betrokken specialisten.

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen