alles over Chirurgie Compendium Geneeskunde

Kennis van de Chirurgie

De discipline algemene Chirurgie is de kern van de snijdende specialismen. Een chirurg behandelt patiënten met aandoeningen over het gehele lichaam. Er worden verschillende chirurgische aandachtsgebieden onderscheiden, zoals gastro-enterologische chirurgie, vaatchirurgie, traumachirurgie, hoofd-halschirurgie en mammachirurgie. Andere belangrijke snijdende specialismen zijn de orthopedie en plastische chirurgie. Naast opereren houdt een chirurg zich ook bezig met de diagnostiek, postoperatieve zorg en follow-up. Daarom is het binnen de Chirurgie van belang de juiste kennis in huis te hebben om zo goede differentiaaldiagnoses op te kunnen stellen. Zo kan je bepalen of conservatieve of chirurgische behandeling voor jouw patiënt het beste is.

geneeskundeboeken boekenreeks 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

De basiskennis Chirurgie is terug te vinden in boek 4 van de boekenreeks Compendium Geneeskunde. De discipline Chirurgie is opgesplitst in de volgende hoofdstukken: Gastro-enterologische chirurgie, Orthopedie, Plastische chirurgie, Traumachirurgie en Vaatchirurgie. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Door middel van schematische afbeeldingen, tabellen en ezelsbruggetjes leer je gemakkelijk en snel de basis van de Chirurgie.

flashcards Truamachirurgie en orthopedie Compendium Geneeskunde

Stap 2: oefenen

Blijf de kennis die je hebt vervolgens herhalen en oefenen. Overhoor jezelf met de flashcards Traumachirurgie en orthopedie. Een compacte serie van 40 kaartjes, van anatomie tot praktische tips. Perfect om je voor te berieden op een examen of toets. Om te oefenen met de discipline Chirurgie, staan daarnaast in de reeks vragen om jezelf te testen en via onze social media zorgen we dagelijks voor een nieuwe portie oefenvragen.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op een afdeling of polikliniek Chirurgie en op de operatiekamer of spoedeisende hulp kun je veel verschillende patiënten en ziektebeelden tegenkomen: van jonge tot oude patiënten en van acute tot chronische ziektebeelden. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. Patronen herkennen leer je het best in de praktijk. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. Wat je precies nodig hebt op de werkvloer en tips van onze studenten en artsen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

pockjet zakboek Vaatchirurgie Compendium Geneeskunde

Pocket Vaatchirurgie

De pocket Vaatchirurgie, gecheckt door chirurgen, is de eerste van de pocketserie Chirurgie van Compendium Geneeskunde. Deel I behelst naast vaatchirurgie ook hoofd-hals-, thorax- en mammachirurgie. De pocket is bruikbaar voor verschillende zorgprofessionals (in spe) en past perfect in de witte jas.

pocket zakboek GE-chirurgie Compendium Geneeskunde

Pocket GE-chirurgie

De pocket Gastro-enterologische chirurgie, gecheckt door chirurgen, bevat alle informatie die
ook in de Compendium Geneeskunde boeken te vinden is, maar is uitgebreid met
meer algemene hoofdstukken en alle informatie die je tijdens je dienst graag op zak hebt. Daarnaast vind je in deze pocket praktische tips, handige ezelsbruggetjes en ruimte voor aantekeningen. Zo ga je altijd 100% voorbereid het ziekenhuis in!

Pocket zakboek Traumachirurgie en orthopedie Compendium Geneeskunde

Pocket Traumachirurgie en orthopedie

De pocket Traumachirurgie en orthopedie, gecheckt door chirurgen, maakt onderdeel uit van de pocketserie Chirurgie van Compendium Geneeskunde. De pocket bevat, naast alle aandoeningen binnen deze disciplines, ook aanvullende informatie zoals differentiaaldiagnoses, farmacotherapie, een voorbeeld van een orthopedische status en verdieping met betrekking tot het orthopedisch onderzoek.

Heel duidelijk en overzichtelijk!

Ik bestelde de pockets Chirurgie op aanraden van een vriend-collega, en ben heel blij met de aankoop. De informatie wordt beknopt, maar toch heel duidelijk en overzichtelijk weergegeven. Wetenschappelijk onderbouwd, en toch verstaanbaar!


Aaron, Vervaecke

Geweldige pockets!

Ik ben een verpleegkundige student op een acute afdeling waardoor ik chirurgie pockets heb besteld. Hierin staat letter-lijk alle informatie in duidelijke taal die jij nodig hebt als zorgprofessional. Een hele dikke aanrader!


STCY, Tilburg

Super fijne complete compacte boekjes

Ik heb de pockets aangeschaft. Ze zijn handzaam, overzichtelijk en compleet. Makkelijk mee mee te nemen om onderweg of thuis snel iets op te zoeken en te bestuderen. Heel fijn.


Carolien, Den Haag

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij Chirurgie:

klompen coschappen compendium geneeskunde

Klompen

Het is fijn om je eigen klompen aan te schaffen voor de snijdende coschappen. Zo weet je zeker dat er altijd klompen zijn en het zit lekker onder je witte broek. Klik hier voor onze favoriete klompen.

hechtsetn chirurgie Compendium Geneeskunde

Hechtset

Wil je leren hechten, dan moet je veel oefenen. Door een hechtset aan te schaffen, kun je thuis tussendoor ook oefenen met hechten. Klik hier om een hechtset te bestellen. Extra tip: hecht de schil van een banaan om het nog beter te leren!

Opleiding Chirurgie

De opleiding tot chirurg duurt zes jaar, waarvan vier jaar Algemene chirurgie. De laatste twee jaar zijn gericht op een van de deelgebieden van de heelkunde. Meer hierover lees je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

 • - Chirurgie is een praktisch vak. Zorg dat je assertief bent, zo mag je uiteindelijk de meeste handelingen uitvoeren.

  - Belangrijk is om veel te oefenen. Koop bijvoorbeeld een hechtset zodat je thuis alvast het hechten onder de knie kan krijgen. En zodra je gevraagd wordt of je wil hechten: altijd ja zeggen!

  - Bereid de anatomie van de operaties waar je bij mag zijn goed voor. Zo leer je meer van de operatie zelf. Kijk voor je naar een operatie toegaat een filmpje of in de app Touch Surgery hoe de operatie uitgevoerd wordt.

  - Geef aan wat je graag wil leren aan het begin van de dag en hoe. Bijvoorbeeld: ik wil vandaag zoveel mogelijk patiënten op de Spoedeisende Hulp zelf in kaart brengen.

  - Train jezelf om altijd eerst zelf na te denken, dus probeer altijd een differentiaaldiagnose en behandelvoorstel te maken voordat je overlegt met een arts.

  - In de reeks vind je handige schema's voor klinisch redeneren. Pak deze er bijvoorbeeld bij als je een patiënt hebt met acute buikpijn.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

neurologie verdieping compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Chirurgie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Chirurgie.

podcast neurologie compendium geneeskunde

Medicast

Afl. 27 Heupfractuur

Een snelle refresh van alles wat je moet weten over heupfracturen.
Ga naar de podcast

podcast neurologie compendium geneeskunde

Medicast

Afl. 16 Appendicitis acuta

De typische en atypische symptomen, aanvullend onderzoek en behandeling.

Ga naar de podcast

podcast vaatchirurgie Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Afl. 58 Vaatchirurg - Dr. Kak Khee Yeung

Alles over vaatchirurgie in het Amsterdam UMC.

Ga naar de podcast

podcast traumachirurgie Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Afl. 71 Traumachirurg - Dr. Marijn Houwert

De wondere wereld van de traumachirurgie.

Ga naar de podcast

podcast chirurg in opleiding Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Afl. 76 AIOS chirurgie - Dr. Emma Bruns

De ins & outs van het intense leven van een arts in opleiding tot chirurg, inclusief de obstakels.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Chirurgie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

Surgery assistant

Platform met praktische tips en informatie over de verschillende vakgebieden binnen de chirurgie.
Ga naar de site

Touch Surgery

Download de app in de App Store of Google Play Store om op een interactieve manier verschillende operaties te doorlopen.

Ga naar de site

NVvH

Officiële website van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Hier vind je meer informatie over de meest recente richtlijnen, maar ook over de opleiding of wat voor onderzoeken er gedaan worden.
Ga naar de site

Med-info

Anatomie en operatieverslagen van de meest voorkomende operaties overzichtelijk bij elkaar.
Ga naar de site

Vascular procedures

Website met een overzicht van vaatchirurgische operaties.

Ga naar de site

Blogs

Wil je nog meer weten en verder lezen over de discipline Chirurgie? Deze blogs helpen je daarbij.

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Chirurgie.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Chirurgie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Chirurgie waren niet mogelijk geweest zonder:

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:

  Auteurs: Diederik van Beuningen & Jantine Röttgering

   

  Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
  Redactie: Gwen Vuurberg
  Auteurs: Astrid Machielsen (Universiteit Maastricht), Charlotte van Teunenbroek (Rijksuniversiteit Groningen), Ibrahim Oulad Sedik (Radboud Universiteit Nijmegen)

   

  Pockets Vaatchirugie en GE-chirurgie:
  Redactie: Gwen Vuurberg
  Auteurs: Britt Dekker (Vrije Universiteit Amsterdam), Lieke Hofman (Universiteit van Utrecht), Astrid Machielsen (Universiteit Maastricht), Femke
  Nawijn (Universiteit van Utrecht), Ina Thijs (Radboud Universiteit Nijmegen)

 • Compendium Geneeskunde reeks 2.0 Vaatchirurgie:

  Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Kiki van Langen, Juliëtte Linskens, Carlijn Sturm

  Compendium Geneeskunde reeks 2.0 GE-chirurgie:

  Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Nicky Janssen, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Sibylle Lange, Juliëtte Linskens, Carlijn Sturm, Isabel Versmissen

  Pockets Vaatchirugie en GE-chirurgie:

  Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Iza Hogenelst, Nicky Janssen, Dite de Jong, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Sibylle Lange, Kiki van Langen, Juliëtte Linskens, Floris Sintenie, Carlijn Sturm, Isabel Versmissen, Jasmijn van Es (afbeeldingsmanager)

 • Compendium Geneeskunde reeks 2.0 Vaatchirurgie:

  Kwaliteit gewaarborgd door: drs. M. Metman (UMCG, Groningen), drs. R. Wouda (aios, Zuyderland Medisch Centrum, Heerlen), drs. R.E. Klabbers (Radboud Universiteit, Nijmegen), dr. F. van Hoek (vaatchirurg, Radboudumc, Nijmegen)

   

  Compendium Geneeskunde reeks 2.0 GE-chirurgie:

  Kwaliteit gewaarborgd door: dr. M. Kool (aios, VieCuri Medisch Centrum, Venlo), drs. M. Metman (UMCG, Groningen), drs. I. Poodt (Catharina ziekenhuis, Eindhoven), drs. R. Wouda (aios, Zuyderland Medisch Centrum, Heerlen), dr. K. Göttgens (gastro-intestinaal chirurg, fellow, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg)

   

  Pockets Vaatchirugie en GE-chirurgie:

  Met dank aan: dr. A.M. Bosch (Ziekenhuis Gelderse Vallei), drs. M.M. Cabri (Amsterdam UMC), prof. dr. D. De Looze (Universitair ziekenhuis Gent), prof. dr. J.P.H. Drenth (Radboudumc), dr. T. van Gils (Amsterdam UMC), dr. K. Göttgens (Maxima Medisch Centrum), dr. F. van Hoek (Radboudumc), drs. R.E. Klabbers (Radboudumc), dr. M. Kool (VieCuri Medisch Centrum), dr. M.P. Lamberts (Radboudumc), prof. M. Maas (Amsterdam UMC), drs. M.J.H. Metman (UMCG), drs. I. Poodt (Zuyderland ziekenhuis), drs. C. Veldman (Isala), Charlotte Verburgt (Universiteit Leiden), drs. M. Verkroost (Radboudumc), drs. R. Wouda (Zuyderland Medisch Centrum)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen